Companiile aeriene ruseşti permit pasagerilor din Orientul Mijlociu să zboare spre SUA în ciuda unei interdicţii în acest sens

Companiile aeriene ruseşti nu opresc cetăţenii străini din şapte state din Orientul Mijlociu, care sunt vizaţi de interdicţia de a călători în SUA, să se îmbarce în zboruri internaţionale către Statele Unite, aşteptând o recomandare din partea autorităţilor aviaţiei din Rusia.
Aeroportul internaţional Domodedovo din Moscova, Rusia.
Aeroportul internaţional Domodedovo din Moscova, Rusia. (Captură Foto)

“Companiile aeriene ruseşti respectă legislaţia rusă cu privire la pasagerii lor, inclusiv cei care au zboruri de legături”, a declarat o sursă oficială agenţiei de ştiri Interfax. “Niciun pasager, indiferent de naţionalitate, nu este oprit să se îmbarce în zboruri internaţionale către SUA fără un motiv valid”.

Companiile aeriene ruseşti încă aşteaptă recomandări din partea autorităţilor aviaţiei din Rusia pentru a opri pasagerii afectaţi de interdicţia americană să se îmbarce spre SUA, sau să le restituie banii plătiţi pe bilete, a declarat sursa.

Preşedintele american Donald Trump a aplicat interdicţia de călătorie printr-un ordin executiv semnat vineri.

Călătorii sau refugiaţii care au naţionalitate sau dublă cetăţenie iraniană, irakiană, libiană, somaleză, sudaneză, siriană sau yemenită nu au voie să intre în SUA timp de 90 de zile şi nu li se vor emite vize în toată această perioadă.

Ordinul executiv a declanşat haos pe aeroporturile din SUA în cursul weekendului, multe persoane din ţările incluse pe listă fiind reţinute la sosirea în Statele Unite, chiar dacă deţineau permise de reşedinţă în această ţară.

În plus, ordinul executiv a interzis pe termen nedefinit accesul în SUA tuturor refugiaţilor din Siria şi a suspendat întregul program american pentru refugiaţi timp de 120 de zile.

Până acum Trump a susţinut noua măsură, în ciuda faptului că manifestanţii au inundat străzile mai multor oraşe şi terminalele de sosiri pe aeroporturile din SUA. Preşedintele american a respins criticile care au etichetat decizia ca o interdicţie împotriva musulmanilor.

“Nu este vorba de religie – este vorba de terorism şi să ne protejăm ţara”, a scris Trump pe Facebook. “Vom emite din nou vize pentru toate ţările după ce suntem siguri că am evaluat şi implementat cele mai sigure politici în următoarele 90 de zile”.

“Am sentimente puternice pentru persoanele implicate în această criză umanitară teribilă din Siria. Prima mea prioritate va fi întotdeauna aceea de a apăra şi servi ţara noastră, dar, ca preşedinte, voi găsi mereu modalităţi pentru a-i ajuta pe cei care suferă”, a scris Trump.