Trump remaniază Consiliul Naţional de Securitate pentru a-l include pe redactorul şef de la Breitbart News
alte articole
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a remaniat Consiliul Naţional de Securitate, ordonând includerea controversatului său strateg-şef în importantul organism.
Pe lângă desemnarea lui Stephen Bannon, Casa Albă a declarat, de asemenea, că îşi schimbă auditoriul aşa-zisului Comitet de Directori al consiliului, forumul ce păstrează legătura între cabinetele organelor administrativ guvernamentale care se ocupă de aspecte legate de politica de securitate naţională.
Ambele mişcări, anunţate la 28 ianuarie, au surprins anumiţi experţi în securitate naţională şi foşti oficiali guvernamentali.
Bannon a devenit un paratrăsnet al criticilor în noua administraţie a lui Trump. Înainte de a se alătura echipei lui Trump anul trecut, a condus cunoscutul website de ştiri BreitbartNews.
Numirea lui Steve Bannon este extrem de controversată, mai ales printre democraţi. BreitbartNews poartă numele cunoscutului jurnalist conservator Andrew Breitbart, mort în circumstanşe suspecte, la foarte scurt timp după ce afirmase că deţine informaţii care ar putea arunca în aer campania electorală a lui Barack Obama din 2012.
Consiliul Naţional de Securitate (NSC) este principalul for care îl consiliază pe preşedinte în materie de securitate naţională şi politică externă.
Sub administraţiile anterioare, directorul de informaţii naţionale (DNI), a participat la toate întâlnirile Comitetului de Directori al Consiliului Naţional de Securitate.
A participat, de asemenea, şi Şeful Statului Major, oficialul militar cu cel mai înalt rang în administraţia Statelor Unite.
Dar schimbarea anunţată de Trump pe 28 ianuarie face ca directorul DNI şi şeful Statului Major “vor participa când vor fi discutate probleme legate de responsabilităţile şi expertiza lor”.
“Ameninţările de securitate cu care se confruntă Statele Unite în secolul 21 depăşesc graniţele internaţionale”, se spune în decretul prezidenţial. “Prin urmare, structurile şi procesele de luare a deciziilor din guvernul Statelor Unite care abordează aceste provocări, trebuie să rămână în mod egal adaptabile şi transformatoare”.
Senatorul John McCain, care prezidează Comisia pentru Armată a Senatului şi care a devenit un critic din ce în ce mai vocal al unora dintre politicile lui Trump, a afirmat pentru CBS pe 29 ianuarie că este îngrijorat de prezenţa lui Bannon în Consiliul Naţional de Securitate.
El a numit-o "cel mai radical derapaj din istoria Consiliului Naţional de Securitate".
Într-un alt decret emis tot pe data de 28 ianuarie, Trump a ordonat o interdicţie pe viaţă la orice poziţie în administraţie pentru oficialii care fac trafic de influenţă pentru guverne străine şi interdicţie pe o perioadă de 5 ani pentru trafic de influenţă pe plan local.
Decretul are legătură cu seria de scandaluri care a înconjurat Fundaţia Clinton şi numeroşi oficiali americani care au participat la reţeaua de influenţă prin care clanul Clinton oferea acces la nivelurile înalte ale administraţiei SUA contra donaţii substanţiale.
Scandalul, cunoscut de mai mulţi ani, a erupt în presă în timpul campaniei electorale, deşi, oficial, o anchetă a Departamentului de Justiţie nu a fost lansată în acest caz. În 27 iunie 2016, opinia publică americană a fost scandalizată după ce în presă au apărut ştiri despre o întâlnire a procurorului general Loretta Lynch, cu Bill Clinton, pe un aeroport american. La vremea respectivă FBI-ul desfăşura de 1 an o anchetă privind folosirea ilegală a unui server de email de către Hillary Clinton, pe vremea când aceasta era Secretar de Stat.