Haos pe aeroporturi: Persoanele blocate să pătrundă în SUA nu se pot îmbarca în zboruri spre această ţară

După ce, vineri, preşedintele american Trump a semnat un ordin executiv prin care a blocat intrarea în SUA a cetăţenilor din şapte state majoritar musulmane, DHS a anunţat că persoanele din aceste ţări nu vor fi lăsate să se îmbarce în zboruri internaţionale cu destinaţia SUA.
Donald Trump
Donald Trump (Ralph Freso/Getty Images)

Departamentul american pentru Securitate Internă (DHS) a declarat că le va interzice să se îmbarce în zborurile internaţionale cu destinaţia SUA cetăţenilor care sunt împiedicaţi să pătrundă în Statele Unite pe baza legilor ţării.

„Lucrăm, de asemenea, îndeaproape cu companiile aeriene partenere pentru a-i împiedica pe cei care nu vor fi primiţi [în SUA] pe baza ordinului executiv să se îmbarce în zborurile internaţionale cu destinaţia SUA. Prin urmare, nu anticipăm ca alte persoane care călătoresc spre SUA pe calea aerului să fie afectate”, a susţinut DHS în declaraţia sa, publicată duminică.

DHS a adăugat că ordinul executiv va fi aplicat „într-o manieră umană şi cu profesionalism” în lumina faptului că peste 100 de persoane, dintre care o parte au fost împiedicate să pătrundă în SUA, au fost reţinute pe aeroporturile americane după adoptarea acestei măsuri de către preşedintele Donald Trump. Câţiva dintre călătorii reţinuţi au recurs la instanţele din SUA, iar deciziile judecătoreşti au fost în favoarea lor.

Vineri, Trump a semnat un ordin executiv numit Protecting the Nation From Foreign Terrorist Entry Into the United States, care suspendă intrarea în SUA a cetăţenilor din Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen pentru 90 de zile.