Theresa May susţine în continuare vizita lui Trump în Marea Britanie în ciuda presiunii publice

Theresa May şi-a susţinut decizia de a-l invita pe Donald Trump pentru o vizită de stat în Marea Britanie, în ciuda valului internaţional de critici cu privire la controversata interdicţie asupra călătoriilor în SUA
Noul premier britanic Theresa May.
Noul premier britanic Theresa May. (Captură Foto)

Premierul britanic Theresa May, primul lider care s-a întâlnit cu noul preşedinte american la Casa Albă, se confruntă cu o petiţie semnată de 1,4 milioane de oameni pentru anularea vizitei lui Trump în Marea Britanie.

Dar în cadrul unei conferinţe comune de presă în Dublin, alături de premierul irlandez Enda Kenny, May a declarat că va menţine invitaţia pentru preşedintele american.

“Statele Unite sunt un aliat apropiat al Marii Britanii. Lucrăm împreună în multe domenii de interes reciproc şi există o relaţie specială între ţăile noastre”, a precizat May.

“Am adresat o invitaţie preşedintelui Trump de a vizita Marea Britanie, şi aceasta rămâne valabilă”.

La rândul său, ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, l-a asigurat pe Trump că nu există nicio şansă ca vizita sa de stat din acest an să fie anulată.

Johnson a respins apelurile venite din partea conservatorilor, precum şi o petiţie semnată de peste 1,4 milioane de persoane care cer anularea invitaţiei preşedintelui american după ce aceasta a interzis accesul în SUA cetăţenilor din şapte state majoritar musulmane.

În plus, Johnson a declarat că Trump este preşedintele unuia dintre cele mai apropiate state aliate ale Marii Britanii şi că “nu există niciun motiv pentru care să nu i se acorde o invitaţie pentru o vizită de stat”.

Guvernul britanic a declarat Theresa May este “foarte fericit” că preşedintele Trump a acceptat invitaţia Reginei de a vizita ţara, adăugând: “Aşteptăm să îl găzduim pe preşedintele [american] în acest an”.

În acelaşi timp, Boris Johnson a repetat criticile referitoare la controversata interdicţie de călătorie aplicată de SUA şi a recunoscut că aceasta a cauzat agitaţie în întreaga lume.

De asemenea, Johnson a insistat că niciun cetăţean britanic nu va fi afectat de ordinul executiv semnat de Trump.

Dar există o presiune tot mai mare asupra guvernului britanic cu privire la relaţia cu preşedintele Trump.

Proteste împotriva interdicţiei de călătorie aplicate de SUA au fost planificate să aibă loc în Edinburgh, Cardiff, Manchester, Newcastle, Leeds, Cambridge şi Birmingham, iar manifestanţii din Londra vor protesta în faţa sediului guvernului britanic.