Studiu: 40% dintre pesticidele utilizate în Europa ar putea fi cancerigene

Glifosatul
Glifosatul (slowfood.com)

Un studiu independent raportează că analizele efectuate de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA - European Food Safety Authority) ridică incertitudini şi ar fi putut ajunge la concluzii greşite permiţând comercializarea produselor care ar trebui interzise.

40% dintre pesticide ar putea fi cancerigene şi, prin urmare, periculoase pentru fermieri şi consumatori, deoarece testele de siguranţă pe ingredientele sale active nu ar fi fost efectuate în conformitate cu normele europene existente.

Raportul

Raportul „CHRONICALLY UNDERRATED? A review of the European carcinogenic hazard assessment of 10 pesticides, By Dr. Peter Clausing”, publicat de Pesticide Action Network (Pan) şi de Health and Environment Alliance (HEAL), a susţinut că în 30 la sută dintre analizele Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor pe această temă, prezentate în Renewal Assessments Reports (RAR), lipseau detalii semnificative din dosare, ridicând incertitudini cu privire la modul în care autorităţile europene au ajuns la anumite concluzii. Revizuirea realizată de toxicologul Peter Clausing s-a concentrat pe faptul că secţiunile care descriu studiile privind cancerul la şobolani şi şoareci nu au respectat indicaţiile şi documentele UE şi OCDE.

Deficienţe la evaluări

„După descoperirea unui număr considerabil de deficienţe în evaluarea riscului cancerigen al glifosatului, era logic ca următorul pas să fie acela de a se studia dacă au apărut probleme similare la alte pesticide. Analiza acestor zece analize din RAR a arătat clar că cel puţin trei dintre pesticide ar fi trebuit să fie clasificate drept „presupuşi” agenţi cancerigeni umani, în loc de „suspectaţi” a fi agenţi cancerigeni umani, a explicat Susan Haffmans, consilier principal pe problema pesticidelor de la PAN Germania. Şi diferenţa nu se datorează doar faptului că pesticidele clasificate ca “suspectatate” a fi agenţi cancerigeni umani pot fi comercializate, pe când cele clasificate drept „presupuşi” agenţi cancerigeni umani trebuie retrase de pe piaţă.

"Creşterea numărului bolilor care nu sunt transmisibile, inclusiv cancerul, indică faptul că Europa nu îşi poate permite clasificarea eronată a pesticidelor", a declarat Genon K. Jensen, directorul executiv al Heal, care afirma că "angajamentul pentru implementarea riguroasă a legilor europene ar trebui să fie un bloc fundamental pentru atingerea obiectivului de poluare zero în Europa, de prevenire a bolilor şi protejarea oamenilor - începând cu fermierii - de substanţele toxice ce afectează sănătatea lor”. Din acest motiv, cele două asociaţii solicită preşedintelui ales al Comisiei, Ursula von der Leyen, să asigure o aplicare mai riguroasă a legislaţiei existente privind pesticidele şi documentele de orientare.