UE reînnoieşte licenţa pentru un controversat erbicid al Monsanto

Statele UE au votat în favoarea reînnoirii licenţei pentru glifosat, un erbicid folosit pe scară largă, care se află în centrul preocupărilor opiniei publice pentru mediul înconjurător.
Ierbicidul Roundup de la Monsanto. (Philipp Huguen/AFP/Getty)
Andrei Popescu
29.11.2017

Propunerea Comitetului de Apel al Comisiei Europene pentru reînnoirea licenţei pentru folosirea glifosatului a trecut cu 18 voturi pentru, 9 împotrivă şi o abţinere, punând capăt unui blocaj ce durează de câteva luni.

Comisia susţine că noua licenţă de cinci ani va fi pregătită înainte de a exprira termenul actual, la 15 decembrie.

Totuşi, Franţa intenţionează să interzică utilizarea glifosatului într-un interval de 3 ani.

Într-un mesaj postat pe Twitter, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că va ordona impunerea unei interdicţii asupra utilizării glifosatului în Franţa “de îndată ce vor fi găsite alternative, şi într-o perioadă de cel mult trei ani”.

Glifosatul este vândut sub numele de Roundup de către gigantul american agrochimic Monsanto.

Un studiu al ONU a etichetat substanţa chimică “probabil cancerigenă”, dar alţi cercetători au susţinut că utilizarea sa este sigură.

Marea Britanie s-a aflat printre statele care au votat în favoarea reînnoirii licenţei. Germania şi Polonia au făcut la fel, deşi iniţial s-au abţinut.

Franţa şi Belgia s-au aflat printre statele UE care au votat împotrivă. Portugalia s-a abţinut.

Comisia Europeană susţine că actuala propunere privind erbicidul “se bucură de cel mai amplu suport posibil din partea statelor membre”.

Glifosatul a fost introdus de Monsanto în 1974, dar brevetul său a expirat în anul 2000 şi, acum, produsul este vândut de diverşi producători.

Criticii susţin că utilizarea răspândită a glifosatului reduce biodiversitatea, ucigând plante care sunt esenţiale pentru multe insecte şi animale.

Unele ţări şi regiuni au interzis utilizarea glifosatului în parcuri şi grădini publice. Efectul său asupra planetelor nu este selectiv, însemnând că va ucide majoritatea plantelor când este folosit.

Un controversat studiu realizat de profesorul Gilles-Eric Séralini a evidenţiat faptul că Roundup este chiar mai toxic decât s-a sugerat anterior. Publicat în mult apreciatul jurnal de ştiinţă Toxicology, profesorul şi echipa sa au susţinut:

"...toate ierbicidele pe bază de glifosat testate sunt mai toxice decât glifosatul separat, şi [acest studiu] explică de ce. Astfel, evaluările lor şi nivelurile maxime de reziduuri autorizate în mediul înconjurător, alimente şi furaje sunt eronate. O băutură (precum apa de la robinet contaminată cu reziduuri ale Roundup) sau un aliment produs cu un OMG (organism modificat genetic) tolerant la Roundup (precum o soia sau un porumb modificat genetic) au fost supuse testelor şi s-a demonstrat deja că sunt toxice - conform studiului pe şobolani de laborator, efectuat de echipa profesorului Séralini. ... Aceste evaluări nu sunt prin urmare nici neutre şi nici independente. Ei ar trebui, ca un prim pas, să facă publice pe Internet toate datele care sprijină comercializarea şi opiniile pozitive privind utilizarea Roundup şi a unor produse similare. Datele industriei toxicologice trebuie să fie făcute publice, potrivit legii."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor