California devine primul stat american ce listează ierbicidul Roundup ca potenţial cancerigen
alte articole
Adăugarea glifosatului pe listă reprezintă un pas important în demersul statului California de a deveni primul stat american care cere ca popularul ierbicid Roundup să fie vândut cu o etichetă de avertizare ca potenţial cancerigen.
Totuşi, nu este sigur dacă până la urmă Roundup va fi trecut pe o etichetă de avertizare.
Monsanto, producătorul ierbicidului, a făcut apel după ce a pierdut un caz în instanţă pentru blocarea etichetării, susţinând că Roundup nu provoacă de fapt cancer, iar etichetele vor afecta afacerea companiei.
Autorităţile de stat pentru reglementarea sănătăţii trebuie, de asemenea, să decidă dacă există o cantitate suficient de mare de glifosat în Roundup pentru a prezenta un risc pentru sănătatea umană.
În acest sens, oficialii de stat au primit peste 1.300 de comentarii publice.
“Nu putem şti sigur”, a declarat Sam Delson, purtător de cuvânt al Biroului californian de Evaluare a Pericolelor pentru Sănătate şi Mediu. “Analizăm aceste comentarii”.
Glifosatul nu are culoare şi miros. Monsanto l-a introdus în 1974 ca o metodă eficientă de a ucide buruienile, în timp ce lasă culturile şi plantele aparent intacte.
Roundup este vândut în peste 160 de ţări şi fermierii îl folosesc la 250 de tipuri de culturi în California.
Avocatul Michael Baum, care reprezintă peste 300 de persoane ce au declarat că membri ai familiilor lor sau persoane apropiate s-au îmbolnăvit în urma expunerii la Roundup, susţine că lupta pentru protejarea californienilor nu s-a terminat.
El a precizat că eşecul statului de a stabili nivelul adecvat al riscului ar submina măsurile de protecţie adoptate de statul California prin includerea substanţelor chimice nocive pe lista sa.