Studenţii cer demisia rectorului Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu"
alte articole
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) cere demisia "de urgenţă" a rectorului Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti, după ce instanţa a decis reprimirea la cursuri a studentului Dragoş Alexandru, exmatriculat după ce a iniţiat o plângere către Ministerul Educaţiei, referitoare la condiţiile improprii din facultatea sa.
ANOSR mai cere ca CNSAS (Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii) să verifice dacă rectorul Zeno Bogdănescu a fost colaborator al fostei Securităţi."
"Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) cere demisia de urgenţă a rectorului Universităţii de Arhitectura şi Urbanism 'Ion Mincu' din Bucureşti Zeno Bogdănescu şi solicită Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) să verifice dacă acesta a fost colaborator al fostei Securităţi", scriu studenţii într-un comunicat de presă postat pe site-ul organizaţiei.
Cererile ANOSR vin ca urmare a raportului Ministerului Educaţiei care a cerut reanalizarea deciziei de exmatriculare a studentului Dragoş Alexandru "luată abuziv de universitate anul trecut" şi a deciziei instanţei de reînmatriculare a studentului, luată săptămâna trecută.
Reprezentanţii studentului reamintesc că, anul trecut, studentul Dragoş Alexandru a redactat o scrisoare, semnată de aproximativ 700 de studenţi arhitecţi, în care a prezentat o serie de probleme din universitate, cum ar fi materia învechită, programul încărcat de studiu, condiţiile improprii din universitate, cerând ca acestea să fie rezolvate. Cum conducerea universităţii nu a arătat deschidere faţă de astfel de demersuri, Dragoş Alexandru "a înaintat scrisoarea către Ministerul Educaţiei în speranţa că cineva se va sesiza şi va lua măsuri pentru rezolvarea problemelor semnalate în scrisoare".
Ulterior acestui demers, Consiliul de Administraţie al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism 'Ion Mincu' din Bucureşti a propus exmatricularea studentului, decizie votată în Senatul universităţii, mai arată ANOSR. Mai mult, decizia i-a fost comunicată studentului fără drept de apel şi fără să fi existat cel puţin o discuţie anterioară între conducerea universităţii şi student pe această temă.
Pus în faţa faptului împlinit, Dragoş Alexandru a dat universitatea în judecată şi, după ce subiectul a fost intens mediatizat, Ministerul Educaţiei s-a sesizat şi a desfăşurat o anchetă în urma căreia a constatat că universitatea nu şi-a respectat propriile proceduri de exmatriculare şi că o serie de probleme semnalate de student în scrisoare sunt adevărate.
"Ministerul a cerut conducerii universităţii să reanalizeze decizia de exmatriculare, neavând competenţele legate să anuleze o hotărâre luată de universitate în baza propriei autonomii. Conducerea universităţii nu a anulat decizia, iar săptămâna trecută Tribunalul Bucureşti a dispus ca studentul să fie reprimit la cursuri până la o decizie finală a instanţei", se precizează în comunicatul ANOSR.
Reprezentanţii studenţilor mai acuză că suprimarea dreptului la liberă exprimare a studenţilor este inacceptabilă şi cer demisia de urgenţă a rectorului Zeno Bogdănescu. ANOSR mai cere ca CNSAS să verifice dacă rectorul a fost colaborator al fostei securităţi.
"ANOSR consideră inacceptabilă suprimarea dreptului la liberă exprimare a studenţilor şi este de părere că atitudinea universităţii faţă de spiritul critic nu este compatibilă cu valorile şi principiile pe care o instituţie de învăţământ superior ar trebui să le promoveze. Rolul unei universităţi nu este doar acela de a forma profesionişti, ci şi de a modela caractere prin dezvoltarea spiritului critic şi gândirii analitice. Se pare că actuala conducere a universităţii nu şi-a înţeles rolul pe care îl are şi din acest motiv ANOSR cere demisia de urgenţă a rectorului Zeno Bogdănescu ca un ultim fapt de onoare pe care îl mai poate face la acest moment. Mai mult decât atât, acţiunile conducerii universităţii împotriva studentului care a îndrăznit să fie critic sunt un afront periculos adus democraţiei din mediul universitar românesc şi cerem CNSAS să verifice dacă rectorul a fost colaborator al fostei Securităţi.", scriu reprezentanţii ANOSR.
„Este de neînţeles cum după 25 de ani de democraţie, avem încă universităţi care aleg metoda pumnului băgat în gură atunci când există studenţi critici care îndrăznesc să semnaleze, pe bună dreptate, probleme din universitate. Nu putem accepta modul în care Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti a călcat în picioare dreptul la liberă exprimare al studenţilor şi a anihilat orice posibilitate de apărare a studentului în faţa abuzului la care a fost supus. Astfel de atitudini nu au ce căuta într-un mediu universitar care apără şi promovează valorile democratice şi ne punem mari semne de întrebare legate de modul totalitar în care a ales rectorul să acţioneze. Cerem demisia de urgenţă a rectorului Zeno Bogdănescu şi verificarea posibilei sale calităţi de lucrător al Securităţii de către CNSAS.” – Cristi Popescu, Preşedinte ANOSR.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.