Protestele arădenilor pentru salvarea Parcului Eminescu continuă!
alte articole
Sute de arădeni continuă să protesteze împotriva dorinţei conducerii Primăriei Arad de a desfiinţa Parcul Eminescu, unul dintre cele mai vechi şi mai frumoase din municipiu, cu o istorie puternic înrădăcinată.
Alături de comunitatea arădeană ”Salvaţi Parcul Eminescu” s-au aflat şi membri ai Asociaţiei Peisagiştilor din România, Filiala Vest, care şi-au exprimat dezacordul cu iniţiativa primăriei de a transforma parcul într-o parcare, pe care o califică a fi ”un masacru ecologic şi cultural”. Aceştia au scris o scrisoare deschisă adresată municipalităţii Arad, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Arad, Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Arad, dar şi Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi Ministerului Dezvoltări Regionale şi Administraţiei Publice.
Aici găsiţi scrisoarea deschisă: https://www.facebook.com/parc.eminescu/photos/pcb.833484603377775/833481810044721/?type=1&theater
Un alt protest care a avut loc în data de 10 ianuarie, sub deviza “Niciun oraş nu îşi distruge parcul central!”, a adunat sute de arădeni, reprezentanţi ai societăţii civile sau specialişti în peisagistică care au prezentat din nou proiectul Primăriei Arad, prin care se doreşte practic desfiinţarea parcului, aici urmând a fi construită o parcare la nivelul digului, peste care va fi turnată o placă de beton. Pe această placă, cei din Primăria Arad susţin că va fi menţinut parcul actual. Specialiştii prezenţi la mitingul de sâmbătă au arătat că acest lucru va fi imposibil, având în vedere arborii seculari din parc, care nu pot fi replantaţi pe o placă de beton. La protest au mai venit arhitecţi, jurnalişti, oameni de afaceri, elevi şi studenţi.
Comunitatea arădeană ”Salvaţi Parcul Eminescu” se arată îngrijorată şi faţă de tăierea unor copaci din incinta ştrandului Neptun.
”Suntem îngrijoraţi de degradarea continuă a spaţiilor verzi în municipiul Arad. Pe fondul politicii oficiale agresive faţă de mediu, proprietarii unui local din incinta Ştrandului „Neptun” au tăiat copacii care se aflau de zeci de ani pe malul stâng al Mureşului. Aparent proprietarul terenului, Primăria Municipiului, nu a fost anunţat.
Cerem Primăriei Arad, în calitate de proprietar al terenului, să ia de urgenţă măsurile legale, să sesizeze Garda de Mediu şi autorităţile competente ale statului, să solicite urmărirea penală a celor vinovaţi şi să comunice opiniei publice toate măsurile luate. În caz contrar, considerăm primăria complice la această barbarie şi anunţăm că vom extinde protestul nostru şi asupra celor întâmplate la ştrand.
Întrucât primăria nu şi-a retras proiectul de transformare a parcului Eminescu în parcare, anunţăm continuarea protestelor. Sâmbătă, 17 ianuarie, ora 11:00, îi aşteptăm pe arădeni în Parcul Eminescu, la Crucea Martirilor, pentru a spune NU desfiinţării parcului.”, potrivit comunicatului grupului de iniţiativă ”Salvaţi Parcul Eminescu”.
Grupul de iniţiativă civică este format din 10 ONG-uri: Alternativa Civică, Pro Urbe, Mişcarea Arădeană, Respiră Verde, Galeria Oldart, Centrul pentru Studii şi Iniţiativă Civică, Asociaţia „Milos Cristea”, Asociaţia Krysallis, Sindicatul Artiştilor Interpreţi din Filarmonica Arad şi ULAL Arad.
Într-o postare de pe propria pagină de Facebook, primarul Gheorghe Falcă a încercat să dea o turnură politică protestului civic, reproşându-le faptul că nu ar fi luat poziţie şi împotriva tăierii plopilor de pe malul Mureşului ”Azi, fără un protest în prealabil, fără nici un fel de înştiinţare, fără acordul Primăriei, o companie subordonată guvernului PSD a tăiat plopii situaţi pe malul Mureşului în apropierea intrării pe Ştrandul Neptun. ”Pentru această acţiune abominabilă cine va protesta?”.
Doar că oamenii protestaseră şi împotriva acestui abuz, şi trebuie reamintit că Primăria Arad are inspectori care ar fi putut (şi pot) face mai mult decât un protest.
O altă replică din partea Primăriei Arad vine printr-un comunicat de presă, în care subliniază că „iniţiatorii acţiunii continuă să dezinformeze cu privire la propunerile municipalităţii”.
„Îi asigurăm pe toţi arădenii că intenţia administraţiei nu este de a desfiinţa vreun parc existent. Aşa cum, în urmă cu peste 100 de ani, edilii vremii au gândit amenajarea parcului pe malul Mureşului pentru a oferi oraşului un plus de frumuseţe, considerăm că astăzi este necesară reabilitarea acestui parc şi a zonei falezei Mureşului, pentru a-i pune în valoare întregul potenţial şi a reda arădenilor din secolul XXI un spaţiu de promenadă şi recreere în acord cu timpurile”.
„Este regretabil faptul că din nou arădenii sunt dezinformaţi. Constatăm că sunt aceleaşi persoane care ne-au acuzat că vrem să distrugem Parcul Copiilor şi teii de pe bulevard, care s-au opus proiectului unui nou pod peste Mureş. Nu i-am văzut însă niciodată să reclame interesele arădenilor când a fost vorba de pasajele de pe centură, de blocarea transferului Cetăţii sau de alte datorii ale Guvernului faţă de Arad. Dezbaterea publică va fi lansată de îndată ce vom avea disponibile datele concrete privind soluţiile tehnice şi costurile de realizare ale unui asemenea proiect. Dorim să invităm cât mai mulţi specialişti din domeniul urbanismului să intre în această dezbatere. Spre deosebire de alţii în ultimii 25 de ani, noi am demonstrat că suntem singura administraţie care s-a preocupat în mod real de creşterea calităţii spaţiilor verzi şi de amenajarea de noi parcuri” declara primarul Gheorghe Falcă, în acelaşi comunicat de presă.
Cele 10 ong-uri au înaintat o petiţie Primăriei Municipiului Arad, prin care se cere respingerea acest proiect. Versiunea on-line a petiţiei poate fi semnată la http://www.petitieonline.com/salvaţi-parcul-eminescu