Taiwanul pune sub acuzare 118 participanţi la mişcarea anti-China din 2014
alte articole
Procurorii districtuali taiwanezi din Taipei au pus sub acuzare 118 persoane pentru participare la protestele anti-China din martie 2014 – cunoscute sub numele de Mişcarea Florii Soarelui. Acuzaţiile includ instigarea altor persoane să încalce legea, încălcarea proprietăţii, obstrucţionarea activităţii ofiţerilor de ordine şi încălcarea Actului pentru Adunări şi Parade.
Liderii mişcării de protest care a continuat timp de 3 săptămâni s-au aflat de asemenea printre cei puşi sub acuzare, a raportat Agenţia Centrală de Ştiri a Taiwanului (CNA). Manifestanţii, în majoritatea lor fiind studenţi, s-au opus propunerii de a destinde restricţiile comerciale cu China şi au ocupat Yuan-ul Legislativ (Parlamentul ţării) în timpul demonstraţiilor.
La acea vreme, poliţia a ridicat baricade de sârmă ghimpată şi a trimis mii de ofiţeri în interiorul şi în jurul clădirii Parlamentului în timp ce manifestanţii au început să beneficize de susţinerea populaţiei.
Pe parcursul manifestaţiilor, cel puţin 137 de studenţi au fost răniţi, dintre care 24 au fost spitalizaţi, 58 fiind arestaţi, conform autorităţilor locale.
Legislativul trebuie să voteze un pact comercial cu China, iar legiuitorii lucrează la un proiect de lege pentru reglementarea discuţiilor dintre cele două ţări, dar ei sunt departe de a se pune de acord asupra proiectului de lege în forma sa actuală.
În cazul “Mişcării Florii Soarelui”, deşi majoritatea acuzaţilor şi-au asumat răspunderea pentru acţiunile lor, unii dintre ei s-au întrebat cum de niciunul dintre ofiţerii de poliţie acuzaţi de brutalitate nu au fost puşi sub acuzare, conform CNA.
Opozanţii proiectului de lege au susţinut că acordul cu Beijingul va duce la reducerea locurilor de muncă şi va ameninţa autonomia insulei, conform Associated Press.
Relaţiile dintre China şi Taiwan sunt tensionate deoarece Taiwanul a respins în mod constant propunerea Partidului Comunist Chinez pentru un acord de tipul “o ţară, două sisteme”, similar celui din Hong Kong, care de altfel nu e respectat în totalitate de statul chinez.
Deşi în ultima perioadă China şi-a calmat tonul agresiv faţă de vecinul său mai mititel, majoritatea taiwanezilor preferă administraţia actuală în locul unei unificări cu Beijingul, a raportat AP.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.