Strâns îmbrăţişaţi de Partid: NASA face primii paşi către un acord cu Beijingul

Întâlniri discrete ale conducerii NASA şi agenţiei spaţiale chineze ridică întrebări despre un viitor program spaţial comun, în ciuda faptului că legi în vigoare interzic orice fel de colaborare dintre NASA şi regimul comunist de la Beijing.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
01.10.2016

La mijlocul lunii iulie, un vehicul al ambasadei SUA a pătruns în complexul păzit al Institutului de Fizică Atmosferică al Academiei Chineze de Ştiinţă din centrul Beijingului, transportându-i pe dr. Michael Freilich, directorul diviziei de geoştiinţă a NASA, Christopher Blackerby, reprezentantul NASA în Pacific Rim, şi alţi membri ai guvernului SUA.

Delegaţia americană a petrecut câteva ore în compania omologilor chinezi în cadrul unei întâlniri cu uşile închise despre TanSat, primul satelit chinez pentru identificarea carbonului, care va fi lansat anul acesta.

Pentru de a încălzi relaţia tensionată dintre cele două ţări în sectorul spaţial, Beijingul a făcut o concesie majoră în urmă cu câţiva ani, oferind administrarea TanSat agenţiei americane NASA astfel încât acesta să-l poată încorpora într-una dintre seriile sale de sateliţi de observare a Pământului.

Spre dezamăgirea comunităţii de cercetare, aranjamentul nu a funcţionat şi mica delegaţie condusă de Freilich s-a aflat în Beijing pentru a discuta cu savanţii chinezi despre ce anume mai poate fi salvat din munca de echipă – schimburi de date şi de informaţii.

Dar chiar şi schimburile de date ar putea fi ilegale.

Cu cinci ani în urmă, din cauza imensului program de spionaj al Chinei la adresa SUA, Congresul american a adoptat o lege prin care a interzis agenţiei NASA să folosească fonduri federale pentru a “dezvolta, proiecta, plănui, promulga, implementa sau executa o politică bilaterală, programe, ordine sau contracte de orice fel de natură cu scopul de a participa, coordona bilateral sau colabora sub orice formă cu China sau cu orice companie deţinută de chinezi”.

NASA nu a răspuns întrebărilor ziarului South China Morning Post despre întâlnirea din Beijing şi pe website-ul agenţiei spaţiale americane nu a fost dezvăluită nicio informaţie despre vizita delegaţiei în Beijing.

Mulţi din Occident consideră că programele de ştiinţă finanţate de statul chinez folosesc tehnologie furată prin spionaj din SUA, sau prin procese de reverse-engineering a tehnologiei din străinătate. Mai rău, spionajul implementat de regimul comunist împotriva Occidentului - guvernelor dar şi companiilor - foloseşte inclusiv pentru oferi companiilor chineze un avantaj ilegal în competiţia cu cele occidentale.

Un expert chinez în probleme legate de spaţiu a declarat că reapropierea dintre SUA şi China în sectorul spaţial s-ar putea să fi devenit posibilă, cel puţin parţial, de retragerea, în 2015, a fostului congresman american Frank Wolf, care a iniţiat multe legi pentru excluderea Chinei din cadrul schimburilor de informaţii, după alegerea sa în Camera Reprezentanţilor în 1981, inclusiv o lege care a afectat NASA în 2011.

“În condiţiile plecării lui Wolf, NASA s-ar putea simţi mai confortabil în privinţa reluării relaţiilor cu China”, a declarat expertul, indicând că vizitele anterioare efectuate în China de către directorul NASA fuseseră criticate de Wolf.

“O cursă spre Marte va fi o risipă a banilor contribuabililor”, conform unui savant chinez citat de Business Insider. “Dacă dorim să mergem pe Marte, să trimitem primii vizitatori umani acolo şi să îi aducem înapoi, atunci acest lucru va depăşi capabilitatea unei singure naţiuni, oricare ar fi ea”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor