Spectaculos videoclip al mişcării de rotaţie a Pământului de-a lungul unui an

(photos.com)
Mioara Stoica
23.07.2016

NASA a lansat un videoclip - în time lapse - care prezintă mişcarea de rotaţie a Pământului în spaţiu de-a lungul unui an, cu o incredibilă varietate de imagini de nori şi continente. Cel mai surprinzător este faptul că imaginile provin de pe un satelit situat la aproximativ un milion şi jumătate de kilometri distanţă, într-o regiune din spaţiu cunoscută sub numele de Lagrange 1 în care gravitaţia Pământului şi a Soarelui exercită forţe similare.

Filmul este o succesiune rapidă de 3.000 imagini luate de aparatul de fotografiat EPIC care călătoreşte la bordul satelitului Deep Space Climate Observatory (DSCOVR), lansat în februarie 2015. DSCOVR este un parteneriat între NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) de la NASA şi Air Force ale Statelor Unite ale Americii.

"EPIC face o fotografie la fiecare 2 ore, capturând mişcarea de continuă schimbare a norilor, variaţiile climei şi alte detalii, cum ar fi deşerturile, pădurile şi tonurile diferite de albastru ale mărilor peste care trece", este descrierea videoclipului dată de oficialul Goddard de la NASA, şi "permite oamenilor de ştiinţă să monitorizeze nivelurile de ozon şi de aerosol în atmosferă, reflectarea razelor ultraviolete sau aspecte ale vegetaţiei", a continuat Goddard.

Dar mai presus de toate acestea, obiectivul ştiinţific principal al DSCOVR este monitorizarea fluxului constant de particule încărcate electric emise de atmosfera superioară a Soarelui, cunoscut sub numele de vânt solar. O previziune mai exactă a vânturilor solare îi permite NOAA să emită alerte în timp real cu privire la activitatea solară, care afectează sateliţii şi reţelele de electricitate.

Prima imagine de pe acest satelit spaţial a fost trimisă pe 26 iulie 2015, a comentat Jay Herman, unul dintre tehnicienii responsabili de EPIC. Din poziţia sa privilegiată în spaţiu, EPIC înregistrează imagini în zece lungimi de undă diferite. Aceste imagini sunt combinate pentru a crea o imagine finală similară modului în care o percepe ochiul uman.

Videoclipul încetineşte pentru scurt timp pentru a arăta umbra pe care a făcut-o Luna pe Pământ în timpul eclipsei totale din luna martie 2016. Epic a înregistrat, de asemenea, imagini ale răsăritului şi apusului soarelui de cel puţin 13 ori în fiecare zi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor