China urmăreşte să construiască propriul sistem antirachetă pentru a contracara THAAD

Ministerul chinez al Apărării a confirmat la sfârşitul acestei săptămâni că va continua testele privind sistemul său antirachetă, fiind nemulţumită de decizia Coreei de Sud de a amplasa pe teritoriul său un sistem antirachetă american avansat.
Lansator de rachete american THAAD în Fort Sill, Oklahoma, SUA.
Lansator de rachete american THAAD în Fort Sill, Oklahoma, SUA. (Captură Foto)

Anunţul făcut luna aceasta de Seul şi Washington că vor amplasa o unitate THAAD (Terminal High Altitude Area Defence) pe teritoriul sud-coreean a atras proteste din partea Chinei, care a avertizat că sistemul va destabiliza securitatea regională.

Decizia luată de SUA şi Coreea de Sud a avut rolul de a mări presiunea asupra Coreei de Nord, dar China pare să fie îngrijorată de faptul că radarul sistemului va fi capabil să îi monitorizeze capabilităţile militare. Rusia se opune de asemenea acestei mişcări.

În plus, pentru cea de-a treia oară din 2010, Beijingul a difuzat în această săptămână la televiziunea chineză de stat imagini care indică în mod public teste efectuate asupra propriului său sistem antirachetă.

“Dezvoltarea de capabilităţi potrivite pentru apărarea antirachetă este necesară pentru ca Beijingul să îşi protejeze securitatea naţională”, a declarat Yang Yujun, purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării.

“[Testele] vor îmbunătăţi capabilitatea de autoapărare a Chinei şi nu sunt îndreptate spre nicio ţară anumită şi nu vor afecta stabilitatea strategică internaţională”, a adăugat el, fără să dea detalii.

Totuşi, asigurările Beijingul în privinţa caracterului strict defensiv al sistemului său antirachetă intră în contrast cu acţiunile sale agresive în Marea Chinei de Sud, unde armata chineză a militarizat deja unele insule artificiale.

Coreea de Sud şi SUA au declarat că THAAD va fi folosit doar pentru apărare împotriva rachetelor balistice nord-coreene şi au încercat să diminueze temerile chinezilor, dar fără un succes clar.

Un oficial de vârf al administraţiei SUA a declarat marţi, la sfârşitul unei vizite în China a consilierului american pe probleme de securitate naţională Susan Rice, că decizia de a desfăşura sistemul THAAD nu reprezintă o ameninţare pentru securitatea Chinei.

Yang a repetat că ţara sa va lua în considerare adoptarea unor măsuri nespecificate pentru a menţine echilibrul strategic, respingând în acelaşi timp afirmaţiile că THAAD nu este o ameninţare pentru China.

Coreea de Nord a efectuat în lunile recente mai multe teste de rachete, cel mai recent având loc săptămâna trecută când a lansat trei rachete balistice, afirmând că a fost un test simulat de lovituri preventive împotriva porturilor sud-coreene şi pistelor de aterizare folosite de armata americană.

Armata chineză trece printr-un program ambiţios de modernizare care a inclus şi testarea unor rachete antisatelit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe