Poate suna alarmant, dar nu este nimic de temut: s-a creat o gaură în Soare (video)

Activitate solară
Activitate solară (NASA/SDO)

O serie de imagini ale Soarelui, captate pe 11 iulie 2016 de Solar Dynamics Observatory (SDO) al NASA, scot în evidenţă o zonă întunecată care acoperă partea superioară a Soarelui, cunoscută sub numele de "gaură coronală".

Zonele cele mai întunecate ale Soarelui, cum ar fi cea reperată, reprezintă regiuni de emisivitate scăzută, numite găuri coronale. Acestea sunt regiuni în care partea exterioară a atmosferei solare devine mai rarefiată şi rece, şi din această cauză, mai întunecată. Aspectul lor, cu toate acestea, nu este regulat: locul şi frecvenţa variază în diferite faze ale ciclului solar.

Găurile coronale au fost descoperite când telescoape cu raze X ale misiunii Skylab au fost lansate în afara atmosferei terestre pentru a detecta structura coroanei. Aceste găuri depind de concentraţiile unipolare ale liniilor de câmp magnetic deschis; în timpul minimului solar, găurile coronale se găsesc în mare parte în regiunile polare ale Soarelui, iar în timpul maximului solar sunt situate pe toată suprafaţa solară.

Conform NASA, aceste găuri coronale pot apărea timp de săptămâni sau chiar luni şi pot ocupa până la un sfert din suprafaţa Soarelui.

Acest fenomen poate duce la probleme pe Pământ: vânturile solare eliberate de către coroană pot da naştere la furtuni solare, care pot perturba sistemele de comunicaţii prin satelit şi comunicaţiile radio.

Pe de altă parte, ele pot produce, de asemenea, aurore de o frumuseţe impresionantă.