Strada nu se lasă! Nici Guvernul. OUG 13 se "reîncarnează" într-un nou proiect de lege (surse)

Ordonanţa de mutilare a Codului Penal e de acum istorie. Însă, în locul ei apare un proiect legislativ care pare să ducă "visul penalilor" mai departe. Vezi reacţia Guvernului.
Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)

Sub presiunea uriaşelor proteste ce au cuprins România, Guvernul Grindeanu a abrogat ordonanţa numărul 13 însă o serie de modificări controversate la Codul Penal şi de Procedură Penală au fost preluate din OUG şi puse într-un proiect de lege înregistrat la Secretariatul General al Guvernului, au declarat pentru hotnews.ro surse guvernamentale.

Potrivit sursei citate, modificările preluate sunt unele dintre cele mai toxice, precum modificarea la regimul denunţului, care face această instituţie juridică practic inoperabilă. Astfel, denunţătorii nu vor mai scăpa de răspundere penală dacă nu depun denunţul în termen de şase luni de la săvârşirea faptei, ceea ce va duce la descurajarea multora dintre ei.

De asemenea, Guvernul a eliminat din proiect mult hulita condiţie de producere a unui prejudiciu de cel puţin 200 de mii de lei pentru ca abuzul în serviciu să fie considerat infracţiune însă au menţinut pedeapsa scăzută de la 7 ani de 3 ani la abuz în serviciu, ceea ce determină şi reducerea termenului de prescripţie. Mai mult, reducerea pedepsei la 3 ani face imposibilă arestarea preventivă în caz de abuz în serviciu chiar dacă prejudiciul comis este foarte mare, arată sursa citată

Potrivit Hotnews, Guvernul a menţinut în proiectul de lege, la definirea abuzului în serviciu, prevederea că fapta să fie săvârşită “cu ştiinţă” (care înseamnă intenţie calificată prin scop) sau ca “dispoziţie expres prevăzută în lege”, ceea ce i-ar putea ajuta în procese pe toţi cei acuzaţi de abuz în serviciu. Proiectul de lege nu a fost discutat în şedinţa de guvern de azi însă a fost deja înregistrat la SGG şi ar putea fi adoptat oricând, într-o şedinţă viitoare, pentru a fi trimis ulterior Parlamentului pentru dezbatere şi aprobare.

De altfel, reamintim că ieri, premierul Grideanu preciza - după ce a informat că va abroga OUG 13 - că va demara rapid "o consultare cu toate celelalte partide, pornind de la deciziile CCR şi de la forma pe care o avem, excluzând poate acel prag de 200.000 de lei foarte multe discutat, astfel încât după un dialog pe care sper să îl am şi folosesc acest prilej pentru a lansa această invitaţie la dialog, în cel mai scurt timp, să trimitem proiect de lege spre Parlament pentru punerea în concordanţă a deciziilor CCR cu cadrul legal."

Reacţia Guvernului

"Ca urmare a unor solicitări adresate de mass-media cu privire la existenţa unui proiect de lege care să modifice Codul penal şi Codul de procedură penală, Biroul de presă al Guvernului este abilitat să facă următoarele precizări:

Proiectul de lege la care se face referire nu este asumat de Guvern.

Un proiect de lege care să pună în acord realităţile juridice interne şi internaţionale - deciziile Curţii Constituţionale, legislaţia naţională şi directivele europene - va fi rezultatul unei ample consultări publice, pe care o va organiza Ministerul Justiţiei cu societatea civilă, instituţiile, organizaţiile interesate şi cu partidele politice.

Pană la momentul în care va rezulta un astfel de proiect agreat cu toţi participanţii la dezbatere, nici o altă propunere legislativă pe tema modificării Codului penal şi a Codului de procedură penală, nu va face obiectul vreunei decizii în Guvern", transmite Guvernul într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne