Ţuţuianu, acuzat de poliţie politică. O poveste cu SRI, multinaţionale şi protestele "anti-elefanţi"
alte articole
Intenţiile anunţate public de şeful Comisiei de control a SRI din Parlament, Adrian Ţuţuianu, de a cere Serviciului să investigheze companii multinaţionale care şi-ar fi îndemnat angajaţii să participe la protestele din stradă din ultimele zile împotriva ordonanţei care mutilează Codurile penale, pentru că acest fapt "este o chestiune de siguranţă naţională", reprezintă o instigare la ură împotriva firmelor cu capital străin în România, se arată într-un comunicat remis duminică de Institutul pentru Politici Publice (IPP).
"Această atitudine iresponsabilă, venind din partea unei Comisii Parlamentare, aduce prejudicii imense imaginii României în relaţia cu partenerii săi externi. Declaraţiile sunt cu atât mai grave cu cât se fac în aceste zile în care sute de mii de oameni din toate mediile sociale protestează în stradă, în toată ţara, amplificând, într-un mod pe care îl considerăm iresponsabil, starea de tensiune din societate. În pofida discursurilor unor lideri PSD care cheamă la calm şi dialog, Adrian Ţuţuianu caută să îi antagonizeze pe românii angajaţi la stat sau la firme româneşti cu cei care lucrează în multinaţionale, temă folosită, de altfel, de PSD şi în campania electorală.
Declaraţiile unui Preşedinte de Comisie Parlamentară au cu totul altă semnificaţie. Dincolo de asta, o asemenea atitudine reprezintă un act de poliţie politică. Chiar dacă acest lucru este real şi conducerea companiilor a decis să recomande angajaţilor să protesteze, acest lucru nu constituie decât un drept legal prevăzut de Constituţie şi nicidecum un act neconstituţional, ilegal sau subversiv", se precizează în comunicatul citat.
Institutul pentru Politici Publice cere demisia lui Adrian Ţuţuianu din fruntea Comisiei pentru Control a activităţii SRI, considerând că PSD trebuie să aducă în prima linie membri care să contribuie în mod responsabil la construirea unei Românii bazate pe principiile unui stat de drept, inclusiv pe respectarea drepturilor omului.
"Nu vedem nicio problemă ca o firmă privată, de la conducere până la simpli angajaţi, să se organizeze cum consideră pentru a participa la un protest civic şi considerăm îngrijorătoare preocuparea lui Adrian Ţuţuianu pentru acest subiect. Amintindu-ne evenimentele de amploare pentru diversele lansări de candidaturi, înţelegem că participarea, sub coordonarea şefilor de companii sau instituţii de stat, a sindicatelor, a angajaţilor din sistemul public la diferite evenimente PSD, nu îl deranjează pe Adrian Ţuţuianu precum îl deranjează comunicarea între angajaţii şi liderii companiilor private când participă la proteste civice de contestarea a guvernului partidului din care face parte.
Mentalitatea de influenţă totalitară încă nevindecată la mulţi politicieni români încă nescuturaţi de comunism îi face să vadă în orice contestatar al guvernului PSD un agent plătit al străinilor ce vreau răul ţării. O asemenea atitudine este demnă de un lider politic din Belarus şi nicidecum nu trebuie întâlnită la şeful comisiei de control a SRI", a transmis IPP.
Institutul solicită directorului SRI să nu dea curs solicitării de a culege date despre protestatarii ce demonstrează în baza unui drept constituţional, şi mai grav, să nu le furnizeze unui actor politic ce doreşte stoparea acestora. Acesta reprezintă un act de poliţie politică.
"De altfel, sesizăm că mai mulţi membri PSD se îngrijesc să facă liste cu nume de persoane şi, mai nou, companii private, care participă sau susţin protestul împotriva recentelor decizii normative ale Cabinetului Grindeanu în domeniul luptei anti-corupţie. Ţuţuianu vine după Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, care făcuse liste cu jurnaliştii care anunţaseră public că participă la protest şi îi îndemnau şi pe alţii să facă la fel, şi după ce cadre MAI din Poliţia economică fac controale de intimidare la firmele româneşti care susţin protestele (vezi cazul patronului din Ploieşti care după ce a anunţat că printează gratuit bannere pentru protestatari a primit controale la această firmă dar şi la alta pe care o deţine)", se mai arată în comunicatul IPP.
Ţuţuianu în acţiune
Şeful comisiei parlamentare de control al SRI a anunţat, la Antena 3, că va cere SRI să furnizeze informaţii despre presupuse situaţii în care companii multinaţionalele care au dat liber sau au plătit ore suplimentare salariaţilor ca să meargă la proteste, informează hotnews.ro.
Ţuţuianu a mai făcut o comparaţie între protestele din România şi Maidanul din Kiev din 2014 şi pierderea Crimeei şi a vorbit despre război hibrid al Rusiei în România, sugerând că protestele ar avea Rusia în spate.
Pe ce şi-a bazat acuzaţiile? Pe un articol publicat de site-ul Capital, care s-a dovedit un fals. Capital a şi şters articolul şi a revenit cu precizări (detalii aici). De asemenea, Ţuţuianu i-a mai citat pe Dan Andronic cu un articol din Evenimentul zilei (Dan Andronic este urmărit penal) şi pe Bogdan Chireac.
Ţuţuianu a motivat necesitatea ca SRI să ancheteze multinaţionalele prin presupusa temere a multinaţionalelor că vor exista modificări al Codului Fiscal astfel încât profitul să fie impozitat în ţara de provenienţa. Detalii aici.