Stoianoglo va fi cercetat penal în dosarul profesorilor turci expulzaţi din R.Moldova şi condamnaţi la închisoare în Turcia

Alexandr Stoianoglo, Procurorul General al R. Moldova (presedinte.md)
Maria Maevschi
08.02.2022

Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, va fi cercetat penal în dosarul profesorilor turci expulzaţi din Republica Moldova în septembrie 2018 şi ulterior condamnaţi în Turcia între şapte şi 12 ani de închisoare.

Un procuror ierarhic superior, desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a anulat ordonanţa de neîncepere a urmăririi penale pe numele lui Stoianoglo, luată la finele anului trecut de către procurorul anticorupţie, Andrei Bălan, relatează anticorupţie.md.

Totodată, anularea ordonanţei de neîncepere a urmăririi penale a fost semnată la 4 februarie de către şefa interimară a Procuraturii Anticorupţie, Elena Cazacov.

La 29 decembrie 2021, procurorul anticorupţie Andrei Balan, desemnat de CSP să investigheze acţiunile procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în dosarul expulzării profesorilor turci, a dispus să nu fie pornită urmărirea penală, deşi anterior, Bălan a încercat să se eschiveze de la investigarea acestui caz.

Potrivit lui Andrei Balan, probele administrate nu confirmă componenta de infracţiune privind amestecul în înfăptuirea, abuzul în serviciu şi depăşirea atribuţiilor de serviciu.

CSP l-a desemnat la 22 noiembrie pe procurorul Bălan să examineze bănuielile de depăşire de către Alexandr Stoianoglo, în calitate de procuror general, a atribuţiilor de serviciu în scopul protejării fostului şef al Serviciului de Informaţie şi Securitate (SIS), Vasile Botnari, şi a altor persoane cu care ultimul a acţionat în complicitate, a mai specificat sursa citată.

Consiliul Superior al Procurorilor a decis atribuirea acestui caz lui Andrei Bălan după ce fosta deputată a Platformei DA şi ex-preşedinta Comisiei de anchetă „Laundromat” Inga Grigoriu, a depus o cerere în vederea investigării lui Stoianoglo pe acest caz, sub pretextul unor ilegalităţi pe care acesta le-ar fi comis.

Amintim că acum trei ani şi jumătate, autorităţile de la Chişinău au desfăşurat o operaţiune prin care, în doar câteva ore, şapte angajaţi turci de la reţeaua de licee „Orizont” au fost reţinuţi şi expulzaţi în Turcia, unde au primit sentinţe cu închisoarea. Singurul figurant în dosar este până în prezent fostul şef SIS Vasile Botnari, cauza penală aflându-se în acest moment la Curtea de Apel Chişinău.

Conform Procuraturii Generale, aceasta a fost o acţiune de exces de putere sau depăşire a atribuţiilor de serviciu, comisă de angajaţii Biroului Migraţie şi Azil al MAI, dar şi de către angajaţii SIS, fiind iniţiată o cauză penală în acest sens.

Potrivit Ziarul de Gardă, în 2019, fostul director SIS Vasile Botnari a fost condamnat la închisoare cu suspendare, decizie făcută publică de procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo la o emisiune televizată abia peste o lună. Mai mult decât atât, Procuratura Generală a dispus ca foştii adjuncţi ai fostului director SIS şi fosta directoare a Biroului de Migraţie şi Azil (BMA)– Olga Poalelungi să fie scoşi de sub urmărire penală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor