Virusul SARS-CoV-2 poate fi dezintegrat cu apă de gură, conform unui nou studiu

Machetă a virusului Wuhan la o expoziţie ştiinţifică din acelaşi oraş, provincia Hubei, China, 18 iulie 2021 (Getty Images)
A.P.
02.02.2022

Un studiu realizat de Universitatea din Valencia, împreună cu Dentaid Research Center, şi publicat în Journal of Oral Microbiology, a stabilit că membrana virusului Wuhan, care provoacă COVID-19, se dezintegrează la intrarea în contact cu Clorura de Cetilpiridinium (CPC), o substanţă prezentă în mai multe tipuri de apă de gură, se arată într-un comunicat al universităţii spaniole.

Potrivit cercetărilor, virusul SARS-CoV-2 atacă în mod deosebit cavitatea bucală şi se multiplică rapid în glandele salivare.

Reducerea încărcăturii virale din gură ar putea să oprească propagarea masivă a virusului în corp, reducând substanţial şansele de îmbolnăvire cu virusul Wuhan şi cu multe alte coronavirusuri.

În prezent, numeroase societăţi odontologice recomandă în timpul consultărilor stomatologice realizarea de clătiri bucale cu CPC pentru a ajuta la reducerea riscului de transmisibilitate a SARS-CoV-2.

Rezultatele studiului arată că acţiunea antivirală a CPC se produce graţie capacităţii sale de a distruge membrana fragilă a virusului Wuhan, afectând dramatic capacitatea virusului de a infecta celulele umane şi de a se replica.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor