Veaceslav Platon – o nouă învinuire pentru evaziune fiscală de peste 7 milioane de lei

Veaceslav Platon adus în instanţă
Veaceslav Platon adus în instanţă (Jurnal de Chişinău (jc.md)

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) informează că a iniţiat o cauză penală în privinţa lui Veaceslav Platon, bănuit de evaziune fiscală de peste 7 milioane lei, în perioada 2012-2015.

Procesul penal a fost iniţiat de către noua conducere a Procuraturii Generale, care a „suspectat unele favorizări” şi a decis să examineze sub toate aspectele motivele renunţării de către fostul Procuror General Stoianoglo la unele învinuiri aduse lui Platon.

Astfel, a fost depistat un act de sesizare a procurorului pe caz, din septembrie 2021 care din motive necunoscute nu a fost înregistrat în modul stabilit, se mai arată într-un comunicat al Procuraturii Generale de la Chişinău.

În consecinţă, în noiembrie, noua conducere a Procuraturii Generale a pus în aplicare corectă prevederile articolului 274 din Codul de procedură penală şi a înregistrat raportul în Registrul de evidenţă a infracţiunilor al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale.

Prin urmare, la 27 decembrie, după examinarea actelor de constatare, inclusiv opinia emisă de Serviciul Fiscal de Stat, procurorii PCCOCS au dispus pornirea urmăririi penale în baza articolului 244/1 din Codul penal (evaziunea fiscală de către persoane fizice care nu practică activitate de întreprinzător).

În context, Procuratura Generală a ţinut să sublinieze că acţiunile persoanelor responsabile din cadrul PCCOCS, care au admis încălcările menţionate, vor fi verificate, iar în rezultat, se va dispune în conformitate cu prevederile legii.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a părăsit R. Moldova după ce în iulie 2021 Partidul Acţiune şi Solidaritate a câştigat majoritatea în Parlament. Acesta a fost condamnat în 2017 la 18 ani de închisoare pentru escrocherie şi alte crime financiare, dar a fost pus în libertate în iunie 2020 în urma unui demers al lui Stoianoglo, care a afirmat că dosarul lui Platon a fost fabricat. Platon este considerat arhitectul „Laundromat-ului” - o schemă prin care din Rusia au fost scoase zeci de miliarde de dolari între 2010 şi 2014 cu ajutorul unor bănci şi decizii ale judecătorilor moldoveni.

Mai mult, după alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021 şi Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor a confirmat că firme controlate de Veaceslav Platon au fost implicate şi în „furtul miliardului” prin devalizarea sistemului bancar al R. Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe