Dosarul penal a lui Alexandr Stoianoglo pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu a ajuns pe masa judecătorilor

Alexandr Stoianoglo, procurorul general al R. Moldova
Alexandr Stoianoglo, procurorul general al R. Moldova (facebook.com/I.Dodon)

Dosarul penal pe un capăt de acuzare în privinţa Procurorului General suspendat Alexandr Stoianoglo a ajuns pe masa judecătorilor pentru examinare în fond a cauzei penale. Acestuia îi este imputată comiterea în complicitate cu fostul şef al secţiei resurse umane a Procuraturii Generale a infracţiunii privind depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Procurorii informează că Alexandr Stoianoglo şi fosta sa subalternă sunt învinuiţi de faptul că la eliberarea din funcţie a procurorului Nicolae Chitoroagă, care avea statut de învinuit într-o cauză penală, a acţionat contrar prevederilor legale şi a dispus achitarea îndemnizaţiei unice de concediere în mărime de 163 990,13 lei, prejudicind bugetul Procuraturii.

Oamenii legii menţionează că în conformitate cu prevederile Legii cu privire la Procuratură, „dacă la data eliberării din funcţie a procurorului, există o procedură contravenţională în legătură cu exercitarea atribuţiilor sale de serviciu sau o urmărire penală împotriva acestuia, plata indemnizaţiei unice de concediere egală cu 50% din produsul înmulţirii ultimului salariu lunar la numărul de ani complet lucraţi în funcţia de procuror, se suspendă până la soluţionarea irevocabilă a cauzei”.

Procuratura Anticorupţie a ţinut să noteze că în gestiunea instituţiei a rămas o altă cauză penală privind învinuirea lui Alexandr Stoianoglo pe patru capete de acuzare.

Alexandr Stoianoglo, care susţine că este nevinovat iar cauza penală ar fi o comandă politică, a fost reţinut la începutul lunii octombrie, fiind învinuit de abuz în serviciu, depăşirea atribuţiilor, corupere pasivă şi darea de informaţii mincinoase. El a fost plasat în arest la domiciliu, termenul fiind prelungit de mai multe ori. La 10 decembrie însă Curtea de Apel Chişinău l-a pus în libertate sub control judiciar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe