China critică vehement, în mod public, noul pachet de sancţiuni punctuale pe care SUA se pregăteşte să îl impună unor oligarhi ruşi

Serghei Lavrov împreună cu omologul său chinez Wang Yi
Serghei Lavrov împreună cu omologul său chinez Wang Yi (Ministerul de Externe al Rusiei via Getty Images)

Nu a fost un secret faptul că în ultima jumătate de deceniu China şi Rusia s-au apropiat, devenind chiar aliaţi în faţa presiunilor de la Washington şi a sancţiunilor asupra oficialilor din ambele ţări. Această cooperare în creştere pe fronturile militare, economice şi de dezvoltare a infrastructurii a atins acum următorul pas fără precedent: regimul comunist chinez a apărat în mod public Rusia, condamnând cu fermitate următoarea rundă de sancţiuni SUA care vizează oficiali ruşi.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat, luni, că „se opune ferm” noilor sancţiuni asupra oficialilor ruşi de rang înalt, afirmând că liderii Congresului SUA folosesc drepturile omului ca „pretext” pentru a asigura eşecul încercărilor de îmbunătăţire a relaţiilor SUA-Rusia. "Practicile hegemonice şi de intimidare ale SUA sunt respinse de Rusia şi China şi vor întâmpina o respingere şi opoziţi în tot mai multe ţări", se arată în declaraţia de luni.

"China este ferm împotriva Washingtonului care aplică sancţiuni unilaterale sub pretextul protejării drepturilor omului", dat fiind că "încalcă dispoziţiile Cartei ONU şi acţionează contrar normelor general acceptate ale dreptului internaţional", a declarat purtătorul de cuvânt Hua Chunying la Beijing.

Noile sancţiuni despre care se face vorbire fac parte din legislaţia care include cheltuielile de apărare ale SUA pentru 2022. În mod specific, acestea vizează 35 de oficiali ruşi, inclusiv primarul Moscovei şi ministrul Sănătăţii, Mihail Muraşko. De asemenea, legislaţia face trimitere continuă la „interferenţa electorală” şi la alte acuzaţii frecvente împotriva Kremlinului.

Citiți și 17 ani de crime. Zeci de milioane de victime. Povestea măcelului despre care Occidentul alege să vorbească doar în şoaptă

Beijingul apără în mod public Rusia, deoarece regimul comunist chinez se află de mai mulţi ani în atenţia organizaţiilor de monitorizare a drepturilor omului, în special în ceea ce priveşte represiunea vocilor pro-democraţie din Hong Kong din ultimii ani, genocidul comis împotriva uigurilor pe care China în internează în „tabere de reeducare”, precum şi a masacrării practicanţilor mişcării spirituale Falun Gong, împotriva cărora Partidul desfăşoară o campanie brutală, soldată cu numeroase victime, din 1999.

Noua poziţie de apărare a Rusiei adoptată de China indică faptul că cele două ţări îşi întăresc frontul împotriva inamicului lor comun - Occidentul. Tendinţa este accentuată de unele declaraţii recente ale lui Serghei Lavrov după vizita din China, precum şi de declaraţiile făcute de reprezentanţii celor două state la recenta întâlnire de la Duşanbe a organizaţiei de Cooperare de la Shanghai.