Ştiri niţel mai sumbre: Casele funerare canadiene avertizate să fie pregătite în avans pentru o posibilă pandemie

Cea mai mare publicaţie canadiană, Toronto Star, a difuzat recent o ştire care poate genera fiori pe şira spinării.
(Mark Ralston/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
11.08.2017

Oficialii canadieni din domeniul sănătăţii au proiecte ample de a asigura supravieţuirea oamenilor în cazul unei viitoare pandemii de gripă dar, în acelaşi timp, au făcut unele recomandări macabre pentru casele funerare canadiene care nu sunt pregătite pentru astfel de situaţii de urgenţă.

“În cadrul unei pandemii, fiecare casă funerară individuală s-ar putea aştepta să acopere într-un interval de 6 până la 8 săptămâni un volum de muncă de 6 luni”, a avertizat Agenţia Canadiană pentru Sănătate Publică pe o pagină web privind managementul victimelor în masă în timpul unei pandemii de gripă.

“S-ar putea ca acest lucru să nu fie o problemă în unele comunităţi, dar casele funerare în oraşele mai mari s-ar putea să nu fie capabile să facă faţă unei cereri crescute”.

Una dintre recomandările agenţiei canadiene este ca toate casele funerare să facă planuri în avans pentru ceea ce ar trebui să facă în cazul în care personalul lor se îmbolnăveşte, inclusiv să facă aranjamente pe baza cărora voluntari de la biserică sau diverse cluburi să sape gropi pentru a înmormânta victimele.

Spaţiile de depozitare pentru cadavre ar putea fi de asemenea o problemă, notează agenţia, adăugând că ar putea fi necesar ca patinoarele şi camioanele frigorifice să ofere servicii.

Agenţia a precizat că, în timpul unei pandemii, unele familii ar putea suferi mai multe pierderi în aceeaşi perioadă, ceea ce va avea un impact asupra resurselor necesare pentru înmormântare. Astfel, agenţia recomandă caselor funerare să achiziţioneze un număr suplimentar de sicrie mai ieftine.

Boli precum Ebola se pot răspândi prin contactul direct cu lichidele corporale ale victimelor sau cadavrelor. În timpul epidemiei de Ebola din Africa de Vest, casele funerare tradiţionale, în care membrii familiilor decedatului ating corpul acestuia, au fost o sursă de transmitere a virusului.

Agenţia canadiană a mai declarat că măsurile speciale de control în caz de infecţie nu sunt necesare pentru manipularea corpurilor persoanelor decedate ca urmare a gripei deoarece cadavrul nu este contagios după moarte. Dar, persoanele îndoliate care participă la slujbe în casele funerare ar putea fi contagioase şi va depinde de oficialii locali din domeniul sănătăţii dacă este necesară impunerea unor restricţii privind tipul şi durata acestor întâlniri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor