Ebola: 800% noi cazuri în ultima săptămână. De ce ebola este o ameninţare reală

Virusul Ebola, la microscop (Captură Youtube)
Andrei Popescu
22.05.2017

Din 22 aprilie, în Congo a apărut o nouă epidemie de Ebola.

Vestea nu este tocmai surprinzătoare, regiunile africane fiind deseori bântuite de epidemii devastatoare. Totuşi, specialiştii sunt îngrijoraţi de virulenţa epidemiei, care se răspândeşte mult mai rapid decât în mod tradiţional.

Din aprilie Organizaţia Mondială a Sănătăţii încearcă să restrângă aria de răspândire a virusului. Cu toate acestea, eforturile par să nu aibă rezultatul scontat. Epidemia continuă să se răspândească, şi, în ciuda faptului că nu a atins scara masivă din 2014, când peste 11 mii de persoane au fost afectate, viteza cu care se răspândeşte epidemia actuală este mult mai mare - peste 800% - nouă noi cazuri fiind semnalate în 24 de ore.

Conform unui comunicat emis joi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, numărul de cazuri ebola a crescut de la 9 la 29 în numai o singură săptămână într-o regiune izolată din Congo, unde epidemia a făcut deja trei victime.

Riscul epidemiei prezente a fost ridicat la "mare la nivel naţional" deoarece epidemia este severă iar supravegherea este "nesatisfăcătoare", accesul la servicii medicale fiind foarte limitat.

Epidemia din 2014 a început şi ea într-o regiune izolată a Africii iar eforturile de limitare a ariei de răspândire au eşuat după ce virusul a apărut în SUA şi Europa.

Conform OMS, peste 400 de persoane au intrat deja în contact cu cei 29 de oameni infectaţi, pe care oficialii încearcă să îi găsească şi să îi monitorizeze.

Epidemia din 2014 a arătat că unul dintre factorii de răspândire masivă a epidemiilor este transportul aerian. Pe această cale un pacient poate călători rapid şi răspândi boala pe o arie vastă, care scapă controlului autorităţilor medicale.

Conform New York Times, virusul care a produs epidemia din 2014 a îngrijorat virusologii: evolua extrem de rapid şi putea în final să devină transmis pe calea aerului, făcând epidemia de ebola la fel de uşor transmisibilă ca o gripă normală. Dată fiind severitatea bolii ebola, scenariul acesta este echivalent cu o pandemie care poate afecta omenirea pe o scară fără precedent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor