Frustrarea românilor - penalii execută pedepsele, dar rămân cu averile care îi aşteaptă acasă

Agenţia Naţională a Bunurilor Indisponibilizate are nevoie de suport politic real pentru a fi un succes. Perioada în care ANAF, condusă de Gelu Diaconu, trebuia să recupereze prejudiciile din dosarele penale este de tristă amintire, susţine liberalul Ovidiu Raeţchi.
Ovidiu Raeţchi (PNL)
Ovidiu Raeţchi (PNL) (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Agenţia Naţională a Bunurilor Indisponibilizate trebuie să fie susţinută de întreaga clasa politică pentru buna sa funcţionare, este de părere deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, care a amintit de "perioada de tristă amintire" în care ANAF - aflată sub conducerea lui Gelu Diaconu - şi-a dovedit cu brio incapacitatea de a recupera prejudiciile din dosarele penale.

"Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat că Agenţia Naţională a Bunurilor Indisponibilizate va avea sediul la hotelul Triumf, alături de sediul DNA. Înfiinţarea şi operaţionalizarea acestei instituţii, care a durat luni întregi, este deosebit de importantă pentru întregul sistem judiciar. Foarte mulţi cetăţeni mi-au spus că activitatea DNA şi a judecătorilor trebuie secundată de recuperarea prejudiciilor din dosare.

Percepţia şi frustrarea românilor este aceea că cei condamnaţi execută pedepsele, dar rămân cu averile care îi aşteaptă acasă după ce îşi ispăşesc anii petrecuţi în închisoare. O perspectivă care, în timp, poate conduce la scăderea încrederii în lupta împotriva corupţiei şi la specularea acestui fapt de către politicieni, cu efecte nocive asupra sistemului juridic. În trecut, incapacitatea şi incompetenţa unui ANAF condus de Gelu Diaconu, purtătorul de servietă al lui Victor Ponta, a condus la un blocaj evident în recuperarea sumelor pe care Fiscul ar fi trebuit să le confişte urmare a condamnărilor pentru corupţie.

Între timp, Gelu Diaconu a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului, dar activitatea ANAF din perioada sa rămâne de tristă amintire. De exemplu, la finalul anului 2015, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, declara că există bunuri puse sub sechestru în valoare de peste 300 de milioane de euro, dar banii nu intră în conturile statului", a declarat Raeţchi.

Deputatul PNL a adăugat că buna funcţionare a Agenţiei Naţionale a Bunurilor Indisponibilizate trebuie să fie susţinută de întreaga clasa politică, amintind că înfiinţarea acestei instituţii a fost rezultatul unui proces anevoios.

"Sper ca Agenţia Naţională a Bunurilor Indisponibilizate - care funcţionează în subordinea ministerului Justiţiei - să fie un succes şi să spele ruşinea tentativelor anterioare de a ignore banii furaţi. De asemenea, clasa politică este obligată să acorde întregul său suport pentru buna funcţionare a acestei instituţii. Aş dori să vă amintesc că înfiinţarea Agenţiei a fost un proces deosebit de anevoios şi tergiversat de PSD. Fără presiunea societăţii civile şi a opiniei publice această instituţie nu ar fi fost funcţională nici până acum", a subliniat Raeţchi.