Dosarul Rompetrol. Isărescu şi Năstase în slujba cui?
alte articole
Mugur Isărescu nu are nicio calitate în acest dosar, arată sursa citată.
Revenind la document, acesta include numele a numeroase firme româneşti şi străine, dintre care unele offshore, implicate în acest scandal din anii 2000. DIICOT mai arată că Ministerul Finanţelor a apelat anterior anului 2003 la ajutorul SIE pentru a identifica "mari bănci de investiţii sau instituţii financiare internaţionale, interesate să achiziţioneze creanţele bugetare al SC ROMPETROL RAFINARE SA" şi că doi miniştri din Cabinetul Năstase i-ar fi prezentat Rodicăi Stănoiu o notă de fundamentare diferită faţă de cea care a fost inclusă în final într-o ordonanţă de urgenţă.
În ceea ce priveşte modul în care Petromidia a ajuns în posesia firmelor controlate de Dinu Patriciu, la sfârşitul anilor 1990, DIICOT susţine în documentul menţionat că "grupul infracţional organizat" de Dinu Patriciu, Sorin Marin, George Philip Sthephenson şi Collin Hart Richard a fost interesat încă din anul 1996 de obţinerea controlului asupra Rafinăriei Petromidia SA, sens în care, la nivelul acestui an, "au achiziţionat caietul de sarcini prin firma Petromidia Incorporated din SUA, reprezentată de Roşca Sorin Stănescu (de altfel condamnat la închisoare în primul dosar Rompetrol), care a şi fost desemnată câştigătoare de către Comisia de Negociere din cadrul Fondului Proprietăţii de Stat".
Surprinzător sau nu, firma Petromidia Incorporated nu se regăsea printre societăţile înregistrate pe teritoriul SUA iar instituţia care a emis scrisoarea de garanţie bancară în favoarea acestuia era urmărită în justiţie pentru activităţi frauduloase, motiv pentru care Fondul Proprietăţii de Stat a renunţat la încheierea contractului de vânzare-cumpărare cu această firmă.
În vederea privatizării "Petromidia", Guvernul Radu Vasile a adoptat OUG 64/1998 care prevedea vânzarea unui "pachet de acţiuni reprezentând 65,323% din capitalul social", cu acordarea unor facilitaţi la plata preţului acţiunilor şi la plata unor datorii bugetare. Fondul Proprietăţii de Stat a reluat însă procedura de privatizare, pentru un pachet majoritar de acţiuni de 69,991%, ignorând prevederile Ordonanţei 64. Pachetul majoritar de acţiuni de 69,991%, reprezentând 25.258.810 acţiuni a fost achiziţionat de firma The Rompetrol Group BV Olanda reprezentată de Patriciu Dan Costache, valoarea totală a pachetului fiind de 50.517.620 dolari, preţul unei acţiuni fiind de 2 dolari şi fără ca FPS să păstreze acţiunea nominativă de control.
Mai mult decât atât, după semnarea Contractului de vânzare-cumpărare nr. 29/2000, prin care, aşa cum a arătat, în mod nelegal a fost vândut un pachet majoritar de acţiuni de 69,991% în loc de un pachet de acţiuni de 65,323%, Guvernul României prin Mugur Isărescu prim ministru şi Radu Sârbu preşedintele Consiliului de Administraţie al Fondului Proprietăţii de Stat, au adoptat la data de 30 noiembrie 2000 OUG 248/2000, care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 647/12.12.2000, prin care, pentru a acoperi nulitatea absolută a procedurii de privatizare a Societăţii Comerciale "Petromidia" - S.A. Constanţa şi pe cale de consecinţă a contractului cu nr. 29/30.10.2000, a fost modificată OUG 64/1998 astfel încât aceasta să aibă următorul conţinut: ", arată Hotnews.