Statuetă descoperită în Bulgaria ar putea schimba datele despre neolitic în Europa

Statuetă descoperită în Bulgaria, vechime estimată la 8000 de ani
Statuetă descoperită în Bulgaria, vechime estimată la 8000 de ani (Georghii Ganetsovski)

Arheologii au descoperit în nord-vestul Bulgariei o figurină ce datează de acum 8.000 de ani, reprezentând partea superioară a corpului unei femei, potrivit Euronews.

Echipa de arheologi a găsit statueta în apropierea unui sit preistoric în districtul Vidin, în apropierea Dunării.

Se consideră că această sculptură o reprezintă pe “zeiţa mamă” a fertilităţii şi că ar fi fost realizată de primii agricultori din regiune.

Descoperirea ar putea da mult înapoi momentul în care vânătorii-culegători din Europa practic s-au apucat de agricultură şi au renunţat la tipul de viaţă nomadă, moment cunoscut sub numele de revoluţia neolitică în Europa.

Până în prezent, experţii au considerat că era neoliticului în această regiune a Europei a fost datată între anii 5000 î.Hr şi 3000 î.Hr.

“Această descoperire arată că putem da mult înapoi momentul apariţiei tranziţiei la o economie de producţie, respectiv la mileniul al 7-lea î.Hr. [7000 până în 6001 î.Hr]”, a declarat şeful echipei de arheologi Georgi Ganeţovski.

Ganeţovski, care se concentrează pe domeniul preistoric, consideră că descoperirea este extraordinară.

“Reprezentările stilizate în mod tipic ale ochilor, ale nasului. Ceea ce am crezut iniţial că este un fel de decoraţie, s-a dovedit a fi [descrierea] unui voal care acoperă capul, cu ornamente pe margini”, a precizat el.

Echipa de arheologi a afirmat că această descoperire face parte dintr-o “civilizaţie misterioasă” care “a folosit tehnici uitate pe care acum încercăm să le reconstruim”.

“Pentru mine, aceasta este o descoperire unică. Sper să fim capabili să găsim partea inferioară a statuetei Zeiţei Mame”, a declarat Ganeţovski.

Aşezarea preistorică din satul Maior Uzunovo, unde a fost descoperită statueta, a fost cercetată doar o dată în trecut, în urmă cu cinci ani, iar acest lucru a permis doar oprirea vânătorilor de comori să fure artefactele valoroase de acolo.

Totuşi, la începutul lunii octombrie, arheologii au reuşit în cele din urmă să cerceteze în mod corespunzător aşezarea, după ce au fost alocate fonduri guvernamentale pentru demararea operaţiunilor respective.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură