O barcă-mormânt a unui viking a fost găsită intactă sub pământ

Aceasta a fost găsită în Norvegia, se află într-un complex funerar la aproximativ 50 cm adâncime, este lungă de aproape 20 de metri şi pare perfect conservată. Barca-mormânt a fost identificată datorită unei tehnici non-invazive de scanare a solului.
Barcă-mormânt a unui viking îngropată într-un tumul situat pe terenul unei ferme din judeţul Østfold, Norvegia (Lars Gustavsen/NIKU)
Mioara Stoica
18.10.2018

Un grup de arheologi de la Institute for Cultural Heritage Research (NIKU) din Norvegia a descoperit o barcă-mormânt a unui viking, îngropată într-un tumul situat pe terenul unei ferme din judeţul Østfold, în sud-estul ţării. Barca, de aproape 20 de metri lungime, a fost îngropată cu mai mult de 1.000 de ani în urmă pentru a fi folosită, probabil, drept mormântul unui rege sau al unei regine. Este una dintre cele mai mari bărci funerare vikinge găsite vreodată.

Experţii spun că bărci-mormânt vikinge de această dimensiune sunt extrem de rare. „Descoperiri similare se produc o dată într-un secol”, afirmă arheologul Jan Bill, curator al bărcilor vikingilor la Muzeului de Istorie Culturală din Oslo. „Din punct de vedere arheologic, este cu adevărat extraordinară.”

Situl unde a fost găsită barca este cunoscut şi datorită prezenţei unui mare tumul de aproximativ nouă metri, considerat un punct de referinţă al zonei. Arheologii au considerat însă că orice tip de artefacte arheologice prezente în câmpurile învecinate au fost distruse de către plugurile agricultorilor din zonă, la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Dar, în primăvară, oficiali ai judeţului Østfold, în care se află situl, au cerut experţilor de la NIKU să inspecteze solul cu ajutorul unui geo-radar de înaltă rezoluţie. Cercetătorii au reuşit să investigheze cu atenţie patru hectare de teren agricol din jurul tumulului.

În subteran, cercetătorii au găsit rămăşiţele a zece morminte mari şi rămăşiţele unei bărci, situate la aproximativ 50 de centimetri sub suprafaţa pământului. Knut Paasche, şeful departamentului de arheologie al NIKU şi responsabil de activitatea desfăşurată pe amplasament, estimează că barca ar avea o lungime de aproape 20 de metri. Se pare că aceasta a fost bine conservată: scanările din subsol făcute cu ajutorul geo-radarului au făcut posibilă identificarea clară a contururilor chilei şi a unei părţi a placajului.

Conform reconstrucţiilor, vasul, care provine din apropierea fiordului din Oslo, ar fi fost târât la ţărm. La un moment dat, în Epoca vikingilor, a devenit barca-mormânt a unei figuri autoritare. „Vasele de genul acesta erau folosite drept mormânt”, spune Paasche. „Înăuntrul său a fost îngropat un rege, o regină sau un lider local.”

Oricine era, în mod sigur nu a fost singur. În câmp există, de fapt, urme de cel puţin alţi opt tumuli, unii având un diametru de aproximativ 27 de metri. În subsolul sitului sunt vizibile trei case lungi subterane - dintre care una are o lungime de aproape 46 de metri - în afară de alte şase structuri mai mici.

 (Lars Gustavsen/NIKU)
(Lars Gustavsen/NIKU)

Paasche intenţionează să se întoarcă la primăvară să efectueze alte scanări mai sofisticate, folosind de asemenea un magnetometru pentru a inspecta situl şi, eventual, pentru a verifica starea în care se află rămăşiţele bărcii. Posibilitatea prezenţei lemnului sub pământ, care provine de la corpul navei, ar putea fi folosită pentru a stabili mult mai precis vârsta bărcii-mormânt.

Şansele de a găsi comoara regelui sunt aproape inexistente. Fiind foarte spectaculoase, multe dintre mormintele din Epoca vikingilor au fost jefuite cu secole în urmă, cu mult înainte de a fi distruse complet de către fermierii din secolul al XIX-lea. Dar „ar fi foarte interesant să constatăm că mormântul este încă intact”, conchide Bill. „Dacă este, ar putea conţine artefacte foarte interesante.”

Clipul video original poate fi vizionat pe pagina Facebook a Institute for Cultural Heritage Research (NIKU).

Surse: Institute for Cultural Heritage Research (NIKU), Fox News

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor