După concesiile în faţa Rusiei, Poroşenko intră sub tirul ucrainenilor. Transnistria, next
alte articole
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a intrat, începând de vineri, sub focurile colegilor pro-occidentali din parlament cât şi a ucrainenilor, care au criticat dur decizia de a amâna semnarea pactului de liber schimb dintre Ucraina şi UE.
Vineri, după ce Moscova a ameninţat că va retalia cu sancţiuni economice împotriva Ucrainei, Kiev şi Uniunea Europeană au convenit să amâne implementarea pactului comercial de liber schimb - o parte din Acordul de Asociere menit să strângă relaţiile politice şi economice dintre cele două.
De asemenea, Wall Street Journal nota că mişcarea preşedintelui ucrainean s-a desfăşurat şi pe fondul îngrijorărilor că Rusia ar putea răspunde militar faţă de semnarea pactului de liber schimb.
După toate suferinţele îndurate de ucraineni, inclusiv infiltrările şi invaziile lansate de Moscova începând din luna februarie, atunci când a fost anexată peninsula Crimeea, cât şi pagubele provocate de conducerea preşedintelui autocrat pro-Kremlin Viktor Ianukovici, o mare parte a ucrainenilor consideră că Ucraina nu mai poate face concesii în faţa Rusiei.
Repercusiunile deciziei lui Poroşenko au venit rapid. În weekend, un diplomat senior a demisionat în semn de protest, iar mai mulţi politicieni care se întrec cu partidul lui Poroşenko în următoarele alegeri parlamentare au criticat decizia considerând-o o concesie în faţa Rusiei, care vrea să forţeze Ucraina să renunţe la Acordul de Asociere şi să rămână în sfera sa de influenţă.
Tensiunile interne au subliniat cât de dificil va fi pentru Poroşenko să se descurce cu presiunile Kremlinului, care nu face nici un pas înapoi, şi cu electoratul ucrainean, care vrea legături mai strânse cu Europa şi nicio concesie în faţa Moscovei. Toate aceste în timp ce forţele separatiste, care au sprijinul armatei ruse, continuă atacurile.
În estul teritoriile ucrainene, unde forţele separatiste pro-ruse deţin mai multe oraşe importante, conflictele continuă sporadic. Duminică, Kievul a raportat că armata ucraineană a respins un atac din partea forţelor separatiste asupra aeroportului Doneţk.
Iar în Kiev, rivalii pro-occidentali a lui Poroşenko s-au unit împotriva mişcării compromiţătoare a acestuia în timpul adunării menite să anunţe candidaţii la alegerilor parlamentare de pe 26 octombrie.
Cea mai dură lovitură a venit însă din partea fostului premier Iulia Timoşenko, care a pierdut alegerile prezidenţiale din luna mai în faţa lui Poroşenko.
Amânarea implementării pactului liber schimb până în 2016 a fost ”o trădare a intereselor naţionale”, a declarat Timoşenko.
”Nu poate există o singură zi în care să punem frână pe drumul nostru către Europa”, a declarat acesta.
Mai mult, ”Doamna de Fier”, care a fost încarcerată la Harkov de Ianukovici după un acord suspect în domeniul energiei ce favoriza Rusia în detrimentul Ucrainei, a cerut organizarea unui referendum pentru o potenţială integrare a ţării în Alianţa Nord Atlantică.
Iar nemulţumirile generale din Ucraina au fost amplificate încă odată, luni, când Poroşenko a depus un proiect de lege în parlament menit să ofere un ”statut special” teritoriilor ocupate de forţele pro-ruse.
Potrivit Bloomberg, printre beneficiile ce pot fi acordate teritoriile ocupate prin rezoluţia de luni sunt incluse: alegeri locale în zona ocupată, formarea unei forţe de securitate din cetăţeni locali, o poziţie specială faţă de regiunile învecinate ruse, amnistierea participanţilor la revoltele violente şi conflictele care au urmat, finanţarea regiunilor şi dezvoltarea economiei şi infrastructurii din bugetul Kiev – toate pentru o perioadă de trei ani.
Mai mult, Poroşenko a mai declarat că vrea, după acesta perioadă de trei ani, să ”descentralizeze profund” toată Ucraina.
În acelaşi timp, pe lângă beneficiile acordate regiunilor ocupate cu sprijinul armatei ruse, Moscova ar vrea să se folosească de cele două regiuni pentru a bloca şi mai mult apropierea Ucrainei de Occident.
Potrivit analiştilor ruşi, o mare parte din ucraineni consideră că Poroşenko oferă practic regiunile estice Rusiei, formând astfel un coridor până la peninsula Crimeea, care a fost anexată militar în luna martie de Rusia.
În acelaşi timp, comandatul Forţelor NATO din Europa, Philip Breedlove, a afirmat că Rusia a început mobilizarea de ”omuleţi verzi” în Transnistria - ceea ce indică că planurile lui Putin de a ocupa regiunea Odesa, care leagă Crimeea de Transnistria, pot fi încă în desfăşurare.