Kiev: Concesiile făcute de Ucraina "ridică părul în cap fiecărui patriot ucrainean"
alte articole
Consilierul Ministerului de Interne al Ucrainei, Anton Heraşcenko, a declarat recent că legile privind acordarea unui ”statut special” regiunilor ocupate şi amnistierea separatiştilor au fost o măsură necesară care a urmat înţelegerilor făcute la Minsk sub presiunea Occidentului şi a ameninţării militare directe din partea Rusiei.
”Pentru a fi foarte direct, aceste legi sunt un rezultat al înţelegerilor de la Minsk. Acestea au fost perfectate sub presiunea ameninţării militare directe ale lui Putin, în condiţiile în care Occidentul a refuzat chiar să continue să ajute Ucraina dacă noi nu acceptam condiţiile de pace propuse de Putin, cu preţul acordării unei puteri mai mari părţii din Donbas care se află sub controlul teroriştilor”, a declarat Heraşcenko.
”Aceasta s-a petrecut din cauza slăbiciunii noastre militare şi tehnice. Armata noastră şi Garda Naţională au fost capabile să înfrunte teroriştii care primeau livrări generoase de echipament militar avansat rus, dar noi nu ne aflam în postura de a ne opune armatei ruse, care a invadat în mod deschis ţara pe 24 august”, a continuat consilierul ucrainean.
Potrivit lui Heraşcenko, regimul statutului special va fi introdus ”numai pe teritoriul din Donbas care se afla sub controlul efectiv al Rusiei în timpul acordurilor de la Minsk”.
"Da, aceste legi au mai multe puncte care ridică părul în cap fiecărui patriot ucrainean. Dar ce alegere aveau preşedintele Petro Poroşenko şi Rada Supremă? În cazul în care ar fi refuzat să voteze în favoarea acestor legi, coloanele de tancuri ruseşti ar fi continuat să avanseze în direcţia Mariupol, Dnipropetrovsk, Zaporizhia, Kharkiv, luând mai mult şi mai mult din teritoriul Ucrainei, atunci când nici o ţară din lume nu este dispusă să ne dea arme sau să ne ofere sprijin în mod deschis în opoziţia noastră faţă de Rusia ", a notat Heraşcenko.
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a propus marţi un proiect de lege în Parlament prin care oferă teritoriilor ocupate de forţele separatiste pro-ruse un statut special, inclusiv guvernare proprie, crearea unei forţe de securitate locală şi deschidere suplimentară faţă de regiunile ruse învecinate.