Rusia: Afirmaţiile lui Ponta privind "a doua Mare Unire a României" sunt inacceptabile şi iresponsabile

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Se pare că marele nostru vecin de la Răsărit, Federaţia Rusă, nu gustă deloc declaraţiile din campania electorală a prezidenţiabilului PSD Victor Ponta referitoare la o "a doua Mare Unire a României". Ministerul rus de Externe a catalogat aceste afirmaţii drept "iresponsabile" şi "inacceptabile" şi a solicitat o reacţie din partea Uniunii Europene, reiese dintr-un comunicat oficial citat de site-ul agenţiei Itar-Tass, potrivit Mediafax.

"Rusia este preocupată de afirmaţiile premierului Victor Ponta privind viitorul Republicii Moldova, făcute la o întâlnire cu activişti ai Partidului Social-Democrat, la Albă Iulia. După cum reiese din apelurile clare făcute de candidatul în scrutinul prezidenţial din România în sensul realizării "celei de-a doua mari uniri" până în 2018, unele cercuri politice de la Bucureşti continuă să elaboreze planuri de anexare a unui stat vecin suveran. Rusia consideră iresponsabile şi inacceptabile declaraţii de acest fel făcute din afară, în contextul campaniei electorale din Republica Moldova", precizează Ministerul rus de Externe.

"Aşteptăm ca autorităţile de la Chişinău să analizeze în mod adecvat aceste declaraţii. Sperăm, de asemenea, că va exista o reacţie corespunzătoare din partea Bruxellesului şi a capitalelor statelor europene", se mai adaugă în comunicat.

Aflat în plină campanie electorală, premierul Victor Ponta a declarat vineri, pe 12 septembrie, a ţinut un discurs în faţa Congresului PSD reunit la Alba Iulia în cadrul căruia şi-a luat angajamentul şi a făcut un apel la români a face pentru a doua oară, marea unire a României, însă nu a făcut referire nicidecum la o eventuală unire cu Republica Moldova cum au sugerat ruşii.

"Vreau să ne asumăm cu toţii un angajament: în 1918, aici, la Alba Iulia, după ce sute de mii români şi-au dat viaţa în primul Război Mondial, am obţinut cel mai important obiectiv naţional: Marea Unire. Vreau şi vă rog să fiţi alături de mine pentru ca, la o sută de ani, să fim acea ţară mândră, puternică, respectată, pe care strămoşii noştri aflaţi aici în urmă cu 96 de ani şi-au dorit-o. Acesta e angajamentul meu, acesta e apelul meu către toţi românii, să facem împreună a doua oară Marea Unire a României", a afirmat Victor Ponta.