Eforturile Rusiei de a-şi „proteja cetăţenii”. Prima confruntare din Crimeea
alte articole
Forţele navale militare ale Ucrainei din portul Sevastopol au respins marţi, fără schimburi de focuri, un atac al forţelor navele ruse.
Militarii ruşi au încercat să urce la bordul navei ucrainene Slavutici, blocată de mai multe zile în larg, lângă Portul Sevastopol din Crimeea. Atacul rusesc a fost respins de către ucraineni fără a se dechide focul. Forţele militare ruseşti au executat astfel de atacuri asupra mai multor baze militare din Crimeea de la începutul invaziei.
„Indivizi înarmaţi au abordat cu un remorcher nava militară ucraineană Slavutici, au încercat să urce la bord, să captureze echipajul şi să le ia armele. Agresorii purtau uniforme ale Forţelor Navele ruse şi au venit de pe o navă militară rusă”, a precizat Ministerul Apărării ucrainean.
Flota rusă, aflată în Marea Neagră într-un proporţie ce depăşeşte limita impusă prin tratatul dintre Rusia şi Ucraina semnat în 1997, a blocat mai multe nave ucrainene ancorate în portul din Sevastopol.
Două nave militare ruse şi o navă militară ucraineană venite din Marea Mediterană, au intrat marţi în Marea Neagră pentru a se îndrepta spre sudul Ucrainei, potrivit unor surse din cadrul serviciilor secrete preluate de CNN. În ciuda presiunilor continue ale forţelor ruseşti, forţele navale ucrainene au evitat confruntările provocate.
Marţi seară, adjunctul secretarului general al ONU, Jan Eliasson, aflat în vizită la Kiev, l-a trimis pe emisarul ONU, Robert Serry, să meargă în Crimeea pentru a „evalua situaţia”.
Luni, la primele declaraţii de la invazia Rusiei în Crimeea, preşedintele rus, Vladimir Putin, a insistat asupra faptului că o intervenţie militară rusă în Ucraina „nu este necesară, pentru moment”, însă îşi rezervă dreptul să recurgă la „toate mijloacele” pentru „protejarea cetăţenilor” săi.