Comandant NATO pentru Europa: Rusia are o armată mare şi foarte pregătită masată la granţa cu Ucraina

Generalul Philip Mark Breedlove, comandantul NATO pentru Europa, 14 septembrie 2013 Budapesta
Generalul Philip Mark Breedlove, comandantul NATO pentru Europa, 14 septembrie 2013 Budapesta (ATTILA KISBENEDEK/AFP/Getty Images)

Comandantul Suprem al Forţelor Aliate ale Alianţei Nord Atlantice din Europa, Philip Breedlove, a declarat, duminică, că Rusia a masat la graniţa estică a Ucrainei o armată foarte mare ce poate deveni o ameninţare chiar şi pentru regiunea separatistă din Republica Moldova, Transnistria, notează Reuters.

”Forţele ruseşti care se află acum la graniţa de est a Ucrainei sunt foarte, foarte numeroase şi foarte, foarte pregătite”, a declarat generalul Forţelor Aeriene ale Statelor Unite, Philip Breedlove.

Alianţa Nord Atlantică s-a arătat îngrijorată de faptul că armata rusă aflată la graniţa cu Ucraina reprezintă o ameninţare chiar şi pentru regiunea separatistă de peste Prut, Transnistria.

”Exist absolut destulă forţă masată la graniţa estică a Ucrainei pentru a trece până la Transnistria dacă decizia asta a fost făcută. Iar asta este foarte îngrijorător”, a adăugat Comandantul Suprem al Forţelor Aliate ale Alianţei Nord Atlantice din Europa.

”Rusia se comportă mai mult ca un adversar decât ca un partner”, a menţionat Breedlove.

În acelaşi timp, Secretarul Consiliului de Apărare şi Securitate al Ucrainei, Andrii Paruby, a avertizat cu privire la planurile preşedintelui rus, Vladimir Putin, de a invada ”întrega Ucraina”, precizând că armata rusă este pe cale să atace ”în orice moment”.

”Obiectivul lui Vladimir Putin nu este Crimeea, ci întreaga Ucraină. Trupele ruse sunt mobilizate la frontiere şi sunt pregătite să atace în orice moment", a declarat Paruby.

Ultimele rapoarte ale ministerului Apărării de la Kiev estimau efectivul forţelor ruseşti de la graniţa estică la aproximativ 80.000 de soldaţi, 270 de tancuri, 180 vehicule blindate, 140 de avioane militare, 90 de elicoptere militare.