Păltiniş - marş în lupta contra gazelor de şist

Marş intrajudeţean Cuci-Băceşti-Păltiniş
Marş intrajudeţean Cuci-Băceşti-Păltiniş (Asociaţia Vira)

Lupta contra gazelor de şist s-a mutat duminică în zona satelor Cuci-Băceşti-Păltiniş, unde Chevron intenţionează să ridice noi sonde pentru explorarea gazelor de şist.

Locuitori ai satelor din zonă, a căror viaţă va fi direct afectată de eventuale exploatări Chevron, precum şi militanţi anti-fracturare din Piatra Neamţ, Războieni, Iaşi, Vaslui, Bârlad, Negreşti s-au strâns in comuna Bozieni, satul Cuci din Judeţul Neamţ şi au pornit într-un marş intrajudeţean de nouă kilometri înspre Băceşti şi Păltiniş, două dintre cele 5 localităţi din Vaslui unde compania gaziferă deţine certificate de urbanism şi avize de mediu pentru a amplasa sonde de gaze de şist.

Satul Cuci, Neamţ, punctul de debut al marşului este la doar 3 kilometri de prima dintre sondele aflate în planul de acţiune al companiei gazifere.

Din Cuci au plecat în jur de 60-70 de persoane iar spre Băceşti, localitate unde Chevron a făcut lobby intens, încercând să cucerească simpatia oamenilor inclusiv prin copiii lor (dăruindu-le acestora ghiozdane, dulciuri, rechizite, însoţite de o scrisorică prin care explică cum compania gaziferă a fost întotdeauna un susţinător al educaţiei). Protestatarilor li s-au adăugat foarte mulţi locuitori ai comunei, numărul manifestanţilor ajungând la aproximativ patru sute de persoane.

Desfăşurat sub sloganul "Nu vrem gaze de şist!" marşul localnincilor, a căror viaţă depinde de calitatea pământului pe care îl muncesc, a decurs paşnic, până când unul dintre scandalagii cunoscuţi ai comunei Băceşti a încercat să oprească coloana de protestatari. În acel moment, a izbucnit o altercaţie între locuitorii comunei, sătui de abuzurile primarului din localitate, şi respectivul scandalagiu şi acoliţii lui. În jur de 100 de jandarmi au intervenit în 3-4 minute de la declanşarea incidentului - soldat cu nişte schimburi de pumni - şi l-au arestat pe unul dintre manifestanţii din coloană, eliberat ulterior la cererea mulţimii.

După un protest în faţa primăriei din Băceşti, coloană de manifestanţi a ajuns pe înnoptate, după nouă kilometri de marş, în Păltiniş, cea de a doua localitate vizată de Chevron, unde protestatarii au fost aşteptaţi cu colaci făcuţi în casă de gospodine şi cu ceai cald.

Sărăcie, manipulare, ură

Într-un interviu acordat Epoch Times, organizatorul marşului de duminică, vasluianul George Silvestrovici, de profesie medic de familie, de vocaţie iubitor al unui mediu curat şi susţinător al agriculturii eco, ne-a explicat situaţia din Băceşti, localitatea unde Chevron vrea să exploreze gaze de şist.

Dl Silvestrovici ne-a explicat cum sunt ţinuţi sub control şi ameninţaţi oamenii din Băceşti de către primar - care le reaminiteşte tot timpul că le poate tăia ajutorul social, din care decurg asigurările de sănătate, vitale pentru săteni:

"Pentru a primi trimitere şi reţetă gratuită automat, fără alte demersuri, trebuie să fii asigurat. Aici e toată problema: de la Băceşti la Vaslui drumul dus întors costă 30 de lei şi o zi de muncă, deci încă 40 de lei. Deci e deja vorba de 70 de lei. Când ajungi la Casa de Asigurări, te mai cheamă o dată. Deci iată, dublând drumul, ei cheltuie aproape tot ajutorul social. Problema nu este însă ajutorul social, că suma asta ei o fac foarte repede prin muncă, ci asigurarea de sănătate care decurge din ajutorul social. Dacă vrei să-ţi faci singur asigurare de sănătate trebuie să plăteşti lunar, la Finanţe la Negreşti sau la Vaslui 40-50 de lei. Deci încă un drum. Este o umblătură şi birocraţie foarte mare. Iată de ce pentru cei din Băceşti, a căror situaţie socială este aşa cum e, ajutorul social devine vital. Când loveşti un om la sănătate, el nu mai poate, e la limită. Exact aşa îi ameninţă primarul Horia Cărăuşu. Având asistenţa socială din comună în mână, decide cui dă şi cui nu. (...) E foarte uşor să laşi un om fără asigurări de sănătate" ne-a explicat dl Silvestrovici valoarea instrumentului de "persuasiune" pe care-l are în mână primarul Cărăuşu.

Nu doar săracii sunt manipulaţi sau şantajaţi. Toţi oamenii cu influenţă din comună au fost cumpăraţi, ne-a explicat Silvestrovici, ameninţaţi fiind că ar putea rămâne fără loc de muncă, iar un loc de muncă, fie el plătit şi cu zece milioane pe lună, este aur curat într-o comună săracă precum Băceşti.

Chevron a mai beneficiat în localitate nu doar de sprijinul primarului Cărăuşu ci şi de cel al secretarului Consiliului Local al comunei, Mihail Băbuşanu, animat de sentimente "nobile" şi el:

"Dl Mihai Băbuşanu care este secretarul comunei Băceşti, a dat pământul pentru acces la viitoarea sondă. În situl de explorare unde se prefigurează construcţia sondei de la Băceşti, de la drum până la sit este o distanţă de câteva sute de metri. Pământul acela este al lui Mihai Băbuşanu.

Povestea lui este aşa. El este nemulţumit şi se răzbună pe faptul că în decursul timpului proprietatea lui, atât pământ cât şi pădure, a fost devastată, furată, dar acest lucru este generalizat, nu este o excepţie. Asta s-a întâmplat pretutindeni în ţară. Defrişarea României este o problemă generală. El, când a fost să ia o decizie, când a auzit că există posibilitatea şi compania Chevron caută pământ, nu a avut nicio ezitare să se răzbune şi şi-a dat pământul. Deşi şi el creşte albine şi face agricultură în zonă, nu a avut nicio ezitare. (..) Când treci cu ura dincolo de a te gândi la viitor, iată ce se petrece." ne-a explicat Silvestrovici.

Concluzia zilei de duminică, conform organizatorului, este că în toată Moldova susţinători ai exploatării sunt doar cei ce au interese directe. Toţi cei care trăiesc din agricultură nu vor să îşi asume riscul de a trăi lângă o sondă de gaze de şist. Români, romi, agricultori, apicultori sau simpli lucrători cu ziua pe ogor, trecând de frică, de manipulare, de şantaj, de eventuale interese divergenţe, cu toţii au militat sub aceeaşi deviză "Nu vrem gaze de şist".

"Noi suntem moderaţi, nu suntem nici terorişti sau anarhişti. Nu spunem că vom fi otrăviţi, discutăm despre riscuri. A pune riscurile în faţă dovedeşte responsabilitate, dovedeşte strategie pentru viitor, pentru copii, pentru nepoţi", ne-a declarat Silvestrovici.

Vom reveni cu informaţii despre Declaraţia de la Băceşti, adoptată duminică şi despre iniţiativa generalului în rezervă Neculai Rotaru - Grupul de Iniţiativă al Societăţii Civile (GISC) din Bârlad - care a vorbit despre necesitatea unei noi Constituţii:

"Roşia Montană, corupţia, sărăcia gazele de şist, agricultura proastă şi alte probleme au toate o cauză fundamentală ce se regăseşte în Legea Fundamentală a ţării, ce permite acest lucru." a mai declarat dl Silvestrovici vorbind despre iniţiativa generalului Rotaru.