Chevron a primit certificat de urbanism pentru a cincea sondă în Vaslui

Compania Chevron a primit, marţi, un nou certificat de urbanism pentru amplasarea unei sonde de explorare a gazelor de şist în satul Urdeşti, comuna Dodeşti.
Loredana Diacu
16.04.2014

alte articole

Protest anti-Chevron în Pungeşti (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
16.04.2014

Compania Chevron a primit, marţi, un nou certificat de urbanism pentru amplasarea unei sonde de explorare a gazelor de şist în satul Urdeşti, comuna Dodeşti.

Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui a eliberat cel de al cincilea certificat de urbanism pentru Chevron România în vederea obţinerii autorizaţiei, de construire pentru amplasarea unei sonde de explorare a gazelor de şist în localitatea vasluiană Urdeşti, după ce cu mai puţin de o lună şi jumătate în urmă autoritatea judeţeană respinsese solicitarea companiei gazifere, pe motiv că nu primise aviz favorabil, aşa cum prevede legea, de la primarul comunei Dodeşti, conform Mediafax

Perseverenţa dă "roade"

Chevron s-a izbit în obţinerea certificatului de urbanism de faptul că, în primă fază, consilierii locali s-au declarat împotriva gazelor de şist şi au adoptat la Consiliul Local, la sfârşitul lunii februarie, o hotărâre prin care se interzicea explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunei. În consecinţă, primarul Dodeşti, Victor Popa nu a transmis niciun răspuns Consiliului Judeţean la solicitarea venită pentru emiterea certificatului de urbanism solicitat de Chevron.

La mijlocul lunii martie, Prefectura Vaslui a atacat în instanţă hotărârea CL. Două săptămâni de la depunerea plângerii la Tribunalul Vaslui, acţionaţi fiind în instanţă, membrii CL Dodeşti şi-a reconsiderat poziţia şi au votat anularea hotărârii de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist în comună astfel încât procesul a încetat de drept.

Odată cu anularea hotărârii, primarul Victor Popa a emis şi el avizul către CJ Vaslui, astfel încât Chevron a obţinut marţi certificatul de urbanism cerut.

Certificatul de urbanism obţinut de Chevron pentru terenul în suprafaţă de patru hectare de la Urdeşti este cel de al cincilea. Pentru patru dintre locurile unde deţine permisiunea CJ Vaslui de a construi, respectiv Siliştea - Pungeşti, Popeni - Găgeşti, Plătiniş - Băceşti şi Puieşti, Chevron a obţinut şi acordurile de mediu.

În Siliştea şi la Puieşti, Chevron a obţinut şi autorizaţii de construire, emise de CJ Vaslui în octombrie 2013, respectiv începutul lunii aprilie 2014. Sonda de la Siliştea a fost deja ridicată, urmând ca în două-trei săptămâni să înceapă efectiv lucrările de explorare a gazelor de şist, spre disperarea localnicilor care protestează de luni de zile împotriva gazelor de şist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor