Primarul din Pungeşti acuzat de corupţie de consătenii săi
alte articole
Primarul din Pungeşti, pe al cărui teren se ridică sonda de explorare prin fracturare de la Chevron, s-a confruntat la finele acestei săptămâni cu o revoltă a consătenilor săi. O banală şedinţă de Consiliu Local s-a transformat în revoltă spontană, după ce consilierii au început să pună întrebări incomode primarului Mircea Vlasă, parte dintre ele legate de modul în care acesta a intrat în posesia pământului pe care ulterior l-a închiriat firmei Chevron.
Vlasă a fost acuzat că a primit sporuri în afara indemnizaţiei legale, că a plătit sume imense avocatului care a reprezentat instituţia în diversele procese în care a fost implicată şi că a obţinut ilegal trenul pe care ulterior l-a concesionat Chevron-ului. O consilieră a primăriei, Monica Focşa, a cerut organizarea unei comisii care să verifice modul în care au fost acordate terenurile primarului Vlasã, propunerea urmând să fie aprobată în următoarea şedinţă de Consiliu Local, informează vrn.ro
Surpriza s-a produs când secretarul comunei a început să scoată la iveală documentele din care ar fi rezultat ilegalităţile făcute de primarul Vlasă, în cei zece ani de mandat. La auzul informaţiilor despre corupţia primarului, zecile de locuitori din Pungeşti prezenţi la şedinţa publică au început să-l huiduie pe primar. În scurt timp în faţa primăriei au apărut mai mulţi poliţişti pregătiţi "să-l apere" pe edilul Pungeştiului de furia consătenilor săi, care, de altfel, nu i-au atins primarului nici un fir de păr şi nu au dat poliţiei motive pentru a interveni.
Spor de pericol pentru primar
Din actele scoase la iveală de secretarul primăriei reiese că primarul, cu de la el putere, şi-a rotunjit ilegal venitul, acordându-şi spor peste spor, inclusiv de pericol, atipic pentru o muncă de birou, chiar dacă eşti primar într-o localitate unde urmează să foreze Chevron.
Coţcăriile primarului includ, de asemenea, sume exorbitant de mari de bani pentru o primărie mică - 15.000 lei - plătite avocatului ce a reprezentat comuna, avocat a cărui principală calitate este de a fi cuscru cu primarul Vlasă. Cuscrul a pierdut procesele în care se judecă primăria, consecinţa pierderii acestor procese fiind blocarea conturilor primăriei Pungeşti, la cererea executorilor judecătoreşti, astfel că în acest an nu se vor realiza nici un fel de investiţii în comună.
Primarul, un pericol pentru consătenii săi
Oful cel mare al sătenilor din localitate este legat însă de cele 1,92 ha de teren închiriate de Vlasă firmei Chevron, existând de multă vreme suspiciunea că primarul a intrat ilegal în posesia terenului pe care l-a concesionat companiei Chevron. De altfel, de-a lungul sagăi ridicării sondei Chevron - de la spulberarea lanţului uman al activiştilor anti-fracking, în octombrie, şi până în prezent - primarul s-a remarcat prin lobby-ul făcut companiei americane, fiind, printre altele, promotorul iniţiativei Chevronului de a astupa şi sigila fântânile sătenilor, alimentarea cu apă urmând să se facă prin pompe manuale instalate de compania gaziferă, blocând astfel orice posibilitate de a mai putea face buletine de analiză ale apelor din fântâni. Probele de apă nu se iau de la pompe manuale, care se amorsează în momentul folosirii, ci din puţuri, unde apa freatică se poate acumula.
Reamintim că în Pungeşti a existat şi există o opoziţie puternică împotriva exploatării gazelor de şist, asociată cu poluarea apelor, a aerului şi cu distrugerea pământurilor pe care pungeştenii le muncesc pentru a-şi obţine traiul de zi cu zi. Fracturarea hidraulică presupune injectarea unor cantităţi impresionate de apă în sol, apă "îmbogăţită" cu varii substanţe considerate extrem de toxice pentru mediul înconjurător şi pentru om.
Ştirile despre curajul sătenilor care au încercat să oprească intrarea utilajelor Chevron în comună, formând un lanţ uman cu trupurile lor, au făcut înconjurul unei lumi întregi. Pungeştiul a devenit un contra-exemplu al modului în care Guvernul unui stat care se consideră de drept încalcă libertăţi fundamentale ale omului, mobilizând forţele de ordine împotriva propriilor cetăţeni, în interesul unei companii private străine.