Socialiştii adresează şase întrebări Curţii Constituţionale, susţinând că vor să-l ajute pe preşedintele ţării în viitoarele acţiuni
alte articole
Deputaţii din Partidul Socialiştilor au depus marţi, 19 ianuarie, o sesizare la Curtea Constituţională pentru interpretarea prevederilor art. 98 din Constituţie în coroborare cu art. 85. Potrivit acestora, după ce au demisionat unii membri ai Guvernul Chicu, cetăţenii ar asista la o perioadă de incertitudine întrucât preşedintele Republicii Moldova, având obligaţia constituţională de a desemna o candidatură la funcţia de prim-ministru, nu face acest lucru.
În context, deputatul PSRM Vasile Bolea a amintit că s-au scurs 25 de zile de când Moldova nu mai are un Guvern funcţional. Totodată, acesta a ţinut să facă referire şi la decizia de luni a Curţii Constituţionale privind autodizolvarea Parlamentului, decizie care spune că acest lucru este imposibil.
Conform hotărârii Curţii Constituţionale şi deoarece preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, nu a nominalizat un prim-ministu, socialiştii s-au adresat cu o sesizare la Curte, formulând mai multe întrebări, susţinând că, „în acest sens îl ajută pe preşedintele ţării în viitoarele acţiuni”, a punctat Bolea.
Socialiştii au adresat şase întrebări Curţii Constituţionale:
- Care este termenul limită pentru ca preşedintele să facă prima desemnare a candidatului la funcţia de prim-ministru în cadrul termenului general de trei luni?
- Refuzul sau inacţiunea preşedintelui de a desemna un candidat la funcţia de prim-ministru constituie faptă gravă prin care încalcă prevederile Constituţiei?
- Care sunt consecinţele cazului în care preşedintele nu a desemnat candidatura la funcţia de prim-ministru, iar între timp s-a scurs termenul general de trei luni?
- Care sunt consecinţele cazului în care preşedintele a desemnat o candidatură la funcţia de prim-ministru ignorând condiţia temporară de 45 de zile de la prima solicitare, precum şi în cazul în care refuză să desemneze a doua candidatură, în cazul în care prima candidatură eşuează?
- Constituie drept temei de dizolvare a Parlamentului imposibilitatea dizolvării Guvernului timp de trei luni drept rezultat al refuzului şefului statului de a desemna candidat la funcţia de prim-ministru?
- Care este consecinţa în cazul în care preşedintele în urma consultării fracţiunilor parlamentare consideră că mai există şanse reale pentru a învesti Guvernul, prin intermediul Parlamentului existent, dar în acelaşi timp s-a scurs termenul de 45 de zile?