Wuhan: SUA şi OMS duc un război al declaraţiilor în timp ce delegaţia OMS vizitează China

China, lovită de epidemia de virus Wuhan
China, lovită de epidemia de virus Wuhan (Kevin Frayer/Getty Images)

Statele Unite au cerut Chinei, luni, să permită unei echipe de experţi din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) să intervieveze „îngrijitori, foşti pacienţi şi personalul din laborator” în oraşul central Wuhan, generând critici din partea regimului comunist chinez.

Echipa de experţi independenţi care vizitează China sub egida OMS, la un an după izbucnirea pandemiei virusului Wuhan, încearcă să determine originile focarului. Delegaţia a ajuns pe 14 ianuarie la Wuhan, unde organizează teleconferinţe cu omologii chinezi în timpul unei carantine de două săptămâni impuse de autorităţile chineze, înainte de a începe lucrul pe teren.

Citiți și China nu permite experţilor medicali să intre în Wuhan. OMS se declară "dezamăgită"

Statele Unite, care au acuzat China că ascunde amploarea focarului iniţial, au cerut o anchetă „transparentă” condusă de OMS şi au criticat condiţiile vizitei.

În perioada premergătoare primirii delegaţiei OMS, China a distrus o mulţime de documente şi studii efectuate la Institutul de Virologie din Wuhan, unde Departamentul de Stat al SUA a subliniat că cercetători şi personal se îmbolnăviseră şi manifestau simptome ale bolii COVID19 în noiembrie 2019.

Garrett Grigsby de la Departamentul de Sănătate şi Servicii Umane, care conduce delegaţia SUA, a declarat că autorităţile chineze ar trebui să transmită echipei OMS toate studiile ştiinţifice asupra probelor de animale, umane şi de mediu prelevate din piaţa Huanan, din Wuhan, unde regimul comunist chinez a susţinut iniţial că a apărut focarul la sfârşitul anului 2019.

China a transformat radical piaţa Huanan în 2020, numeroşi analişti subliniind că orice dovezi ale izbucnirii focarului acolo au devenit imposibil de găsit.

De altfel, şi autorităţile chineze par să fi renunţat la teoria că piaţa Huanan este punctul de unde a apărut focarul. Gao Fu, şeful agenţiei de sănătate publică a Chinei, a afirmat în mai 2020 că teoria care susţinea că focarul a apărut în piaţa Huanan nu mai este de actualitate.

Dar echipa OMS susţine că analiza comparativă a unor date genetice ar ajuta la „căutarea suprapunerii şi a surselor potenţiale” ale focarului care a declanşat pandemia de COVID-19.

Citiți și Cardinal proeminent avertizează că virusul Wuhan este folosit pentru a promova o "agendă ucigaşă" şi "Marele Reset"

"Avem datoria solemnă de a ne asigura că această investigaţie critică este credibilă şi se desfăşoară în mod obiectiv şi transparent", a spus Grigsby, care s-a referit şi la variantele de virusuri găsite în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia.

Delegaţia Australiei a solicitat, de asemenea, ca echipa OMS să aibă acces la „date relevante, informaţii şi zone cheie”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe