"Sunt taiwanez", preşedintele Senatului ceh în Taiwan. Primeşte ovaţii în picioare. Comuniştii din Beijing fumegă

Preşedintele Senatului ceh, Miloš Vystrčil
Preşedintele Senatului ceh, Miloš Vystrčil (Sam Yeh/AFP via Getty Images)

Preşedintele Senatului ceh a ţinut marţi un discurs în parlamentul taiwanez şi a declarat "sunt taiwanez" făcând referire la celebra frază a lui J.F. Kennedy.

Declaraţia de susţinere a şefului Senatului ceh a fost primită cu ovaţii în picioare de parlamentarii singurului guvern legitim al Chinei.

Vizita a generat avertismente mânioase din partea regimului comunist chinez, care exeercită presiuni masive pentru a determina comunitatea internaţională să nu aibă contacte cu oficialii taiwanezi. Taiwanul, alături de Tibetul persecutat şi supus distrugerii etnice, şi persecuţia împotriva practicanţilor Falun Gong pe care regimul chinez a început-o în 1999 sunt cele trei lucruri pe care China nu le doreşte pe agenda internaţională cu orice preţ.

Adresându-se parlamentului din Taiwan, Milos Vystrcil, care conduce o delegaţie formată din aproximativ 90 de politicieni şi directori de afaceri, a parafrazat declaraţia lui Kennedy: „Ich bin ein Berliner”, care, la vremea respectivă, a fost un mesaj de sprijin pentru Berlinul occidental în faţa agresiunii sovietice.

"Vă rog, permiteţi-mi să folosesc aceeaşi metodă pentru a-mi exprima sprijinul pentru oamenii din Taiwan. Permiteţi-mi să fiu umil, dar hotărât şi să declar în parlamentul ţării dumneavoastră că sunt taiwanez", a spus Vystrcil, care a primit ovaţii ample.

Vystrcil a vorbit în cehă, iar comentariile sale au fost traduse în mandarină.

China revendică insula guvernată democratic ca fiind o provincie rebelă, în ciuda faptului că are singurul guvern legitim al chinezilor şi că are monedă proprie, politică externă şi sistem legal.

Liderii comunişti au ameninţat că vor face ca Vystrcil să plătească un "preţ greu" pentru vizita sa.

Republica Cehă, la fel ca majoritatea ţărilor, nu are legături diplomatice formale cu Taiwanul.

Vystrcil a declarat că vizita sa în Taiwan subliniază politica externă „bazată pe valori” pusă în aplicare de regretatul preşedinte Václav Havel, celebrul oponent al regimului comunist al Cehiei şi prieten apropiat al liderului tibetan exilat Dalai Lama.

Vystrcil este primul înalt oficial străin al unui stat care nu este aliat diplomatic al Taiwanului care ţine un discurs în parlamentul din Taiwan.

Deşi guvernul ceh nu a susţinut vizita preşedintelui Senatului, autorităţile cehe şi-au exprimat nemulţumirea faţă de condamnarea puternică a vizitei de către regimul de la Beijing şi l-a convocat pe ambasadorul chinez la Praga. Beijing l-a convocat, luni, pe ambasadorul ceh.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe