Sesizarea privind autodizolvarea Parlamentului R.Moldova, declarată inadmisibilă de Curtea Constituţională

Domnica Manole, preşedinta Curţii Constituţionale
Domnica Manole, preşedinta Curţii Constituţionale (Captură Foto)

Curtea Constituţională din Republica Moldova s-a pronunţat luni, 18 ianuarie, cu privire la o sesizare care a făcut în ultima perioadă obiectul unor discuţii publice intense în societate. Potrivit preşedintelui Curţii Constituţionale (CC), Domnica Manole, sesizarea a fost depusă de mai mulţi deputaţi PAS şi se referă la posibilitatea Parlamentului Republicii Moldova de a se autodizolva.

Mai exact, a precizat aceasta, autorii sesizării au solicitat Curţii să explice prin interpretarea unor articole din Constituţie dacă Parlamentul are posibilitatea de a se autodizolva prin adoptarea unei hotărâri cu o majoritate calificată de 2/3 din voturi ale deputaţilor.

„Curtea a notat existenţa unei hotărâri anterioare care conţine un răspuns pentru această sesizare. Este hotărârea Curţii nr. 31 din 10 noiembrie 1997 al cărei dispozitiv prevede între altele că dizolvarea Parlamentului RM înainte de expirarea termenului de 4 ani este posibilă numai în condiţiile prevăzute la art. 85 din Constituţia RM.

De fapt, prin această hotărâre, Curtea a pus în aplicare regula potrivit căreia textele clare nu trebuie interpretate. Art. 85 din Constituţie prevede două cazuri clare de dizolvare a Parlamentului: - imposibilitatea formării Guvernului; - blocarea procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni”, a declarat Domnica Manole în cadrul unui briefing de presă ţinut la CC.

Manole a ţinut să specifice că CC nu interpretează Constituţia având în vedere conjuncturile politice ale momentului în condiţiile existenţei unui text constituţional clar. De asemenea, Curtea a notat că în practicile altor state, invocate de autorul sesizării, în care este permisă autodizolvarea Parlamentului o asemenea procedură este reglementată expres în textul Constituţiei. În concluzie, Curtea a decis să declare inadmisibilă sesizarea respectivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe