Slovacia intentează proces împotriva cotelor UE de redistribuire a imigranţilor

Slovacia a intentat miercuri un proces la Curtea Europeană pentru Justiţie împotriva decizei UE de a redistribui 120.000 de solicitanţi de azil între statele membre ale uniunii, prima provocare legală a măsurii care a divizat blocul.
Câţiva refugiaţi traversează graniţa croato-slovenă în 20 octombrie 2015, în apropiere de Kljuc Brdovecki, Croaţia.
Câţiva refugiaţi traversează graniţa croato-slovenă în 20 octombrie 2015, în apropiere de Kljuc Brdovecki, Croaţia. (Captură Foto)

Până acum în acest an, aproximativ 890.000 de imigranţi şi refugiaţi au sosit pe malurile Europei, aproximativ de 4 ori mai mulţi decât în 2014, conform datelor ONU. Modul de gestionare a fluxului mare de persoane care au ajuns în Europa a cauzat o ruptură între guvernele UE.

Germania şi Franţa au susţinut un sistem de cote care urmăreşte redistribuirea imigranţilor între ţările UE, dar unele state mai mici, mai puţin bogate şi mai conservatoare din punct de vedere social au respins cu tărie această idee.

Slovacia, Republica Cehă, Ungaria şi România s-au opus cotelor obligatorii, dar opoziţia lor nu a avut o influenţă semnificativă în cadrul unei întâlniri a miniştrilor de interne ai UE din luna septembrie.

Slovacia, care ar urma să primească 802 imigranţi pe baza planului de cote, susţine că nu are puterea de a ţine imigranţii în ţară dacă aceştia doresc să ajungă în Germania sau în alte ţări UE mai bogate. Slovacia a primit până acum în acest an doar 154 de solicitări de azil, susţine Reuters.

Ungaria intenţionează să conteste cotele. Premierul Viktor Orban a declarat miercuri că UE şi Turcia ar putea anunţa în câteva zile un acord pentru redistribuirea unui număr cuprins între 400.000 şi 500.000 de refugiaţi sirieni direct din Turcia în UE.

Orban a declarat că se aşteaptă la presiuni intense din partea UE pentru a accepta o parte dintre aceşti refugiaţi – lucru pe care, a adăugat el, Budapesta nu l-ar putea face.

Cehii şi românii au declarat că nu vor intenta procese împotriva măsurii UE.

Noul guvern al Poloniei a revenit asupra promisiunii făcute de guvernul anterior de a primi mii de refugiaţi, susţinând că atacurile din Paris au demonstrat nevoia unei reevaluări a sistemului de cote.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe