UE mituieşte Turcia pentru a ţine refugiaţii departe

UE şi Turcia au ajuns la un acord pe baza căruia Europa îi va oferi lui Erdogan alte 3 miliarde de dolari în schimbul cărora ţara sa promite să îşi închidă graniţele în faţa milioanelor de refugiaţi sirieni şi să primească înapoi imigranţii deportaţi deja localizaţi în Europa.
Premierul turc Ahmet Davutoglu împreună cu preşeditnele Consiliului European Donald Tusk (C) şi preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, 29 noiembrie 2015
Premierul turc Ahmet Davutoglu împreună cu preşeditnele Consiliului European Donald Tusk (C) şi preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, 29 noiembrie 2015 (EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

Mai mult, ca parte a îndelungatului proces de aderare a Turciei - republica în care oricare jurnalist care nu este de acord cu preşedintele este imediat arestat - la UE, Comisia Europeană a căzut de acord să relaxeze cerinţele pentru vize în cazul cetăţenilor turci care doresc să călătorească în spaţiul Schengen. Acest lucru este surprinzător, ţinând cont de faptul că Europa aplică în mod selectiv şi activ bariere pentru propriii săi cetăţeni din cadrul uniunii. De asemenea, unii analişti susţin că rămâne de văzut dacă va mai exista un spaţiu Schengen peste un an.

Între timp, doi jurnalişti turci acuzaţi de “spionaj” pentru că au raportat despre presupuse livrări de arme de către guvernul turc către rebelii sirieni au cerut sâmbătă Uniunii Europene să nu facă un compromis în privinţa drepturilor omului şi a libertăţii presei în timp ce urmăreşte să obţină ajutorul Turciei în gestionarea şi reducerea crizei imigranţilor din Europa, conform website-ului Zero Hedge.

Scriind din închisoarea Silivri de lângă Istanbul, redactorul şef al ziarului din opoziţie Cumhuriyet, Can Dündar şi şeful biroului din Ankara al aceluiaşi ziar Erdem Gül, au declarat că speră că summitul UE-Turcia de duminică va produce o soluţie durabilă pentru criza refugiaţilor “care a îngrijorat şi a atins inimile tuturor”.

Dar ei au adăugat: “De asemenea, sperăm că dorinţa de a pune capăt crizei nu va sta în calea receptivităţii faţă de drepturile omului, faţă de libertatea presei şi libertatea de exprimare, care sunt valori fundamentale ale lumii occidentale.

“Premierul Turciei, pe care îl veţi întâlni în acest weekend, şi regimul pe care îl reprezintă sunt binecunoscuţi pentru politicile şi practicile lor de batjocorire a drepturilor omului şi libertăţii presei”, au declarat cei doi.

Scrisoarea a fost adresată liderilor UE precum şi cancelarului german Angela Merkel, preşedintelui francez Francois Hollande şi premierului britanic David Cameron.

Scrisoarea şi rugăminţile lor au fost ignorate.

"Termenii acordului sunt în mare parte cum am precizat anterior, Uniunea Europeană căzând de acord asupra unui pachet financiar de 3 miliarde de euro pentru refugiaţii sirieni din Turcia", a declarat preşedintele UE Donald Tusk după summitul de duminică, în cadrul unei conferinţe comune de presă cu premierul turc Ahmet Davutoglu. “Înţelegerea noastră stabileşte un plan clar pentru restabilirea oportună a ordinii la frontiera noastră comună. De asemenea, ne vom intensifica asistenţa pentru refugiaţii sirieni din Turcia prin acordarea acestei sume de bani”, a mai adăugat Tusk.

UE a căzut de acord, de asemenea, să deschidă un nou capitol în discuţiile privind aderarea Turciei la blocul european în schimbul cooperării acesteia în procesul de reducere a fluxului de refugiaţi şi imigranţi, a susţinut Tusk.

Cerinţele pentru vize în cazul cetăţenilor turci care vizitează zona Schengen vor fi relaxate până în octombrie 2016, a declarat el. Bruxelles-ul va monitoriza îndeaproape, cel puţin o dată pe lună, progresul făcut de Turcia, a adăugat Tusk.

Davutoglu a declarat că acordul va revitaliza procesul de aderare a Turciei la UE, care a făcut puţine progrese de la lansarea lui în 2005.