Amnesty critică Turcia pentru expulzarea a zeci de refugiaţi sirieni
alte articole
Conform unui nou raport publicat de grupul pentru drepturile omului Amnesty Internaţional, care îşi are sediul în Marea Britanie, aproximativ 80 de solicitanţi de azil sirieni, care au fost anterior închişi într-un centru de detenţie în oraşul turcesc Erzurum, au fost forţaţi să se întoarcă în Siria. În acelaşi timp, alte 50 de persoane ar putea înfrunta aceeaşi soartă.
Aceşti refugiaţi au fost arestaţi cu toţii în luna septembrie pentru organizarea unei demonstraţii paşnice împotriva faptului că li s-a interzis să ajungă în Grecia.
Raportul Amnesty mai susţine că expulzarea forţată este împotriva legii internaţionale, care interzice ţărilor să întoarcă solicitanţii de azil în zonele de conflict, unde vieţile lor sunt în pericol. Este vorba de un principiu al legii internaţionale care interzice predarea unei victime reale a persecuţiei în mâinile celor care i-ar putea persecuta.
„Aceste expulzări încalcă legea internă a Turciei precum şi obligaţiile sale legale internaţionale”, susţine Amnesty, adăugând că refugiaţii expulzaţi nu au avut nicio oportunitate sau reprezentare legală pentru a se opune expulzării lor.
Raportul a documentat de asemenea un număr de cazuri de refugiaţi sirieni care au fost bătuţi în timpul detenţiei şi care au fost forţaţi să semneze documente scrise în limba turcă – pe care nu o puteau înţelege – care susţineau că ei vor părăsi ţara de bună voie.
„În unele cazuri ofiţerii de poliţie chiar au folosit în mod forţat amprentele refugiaţilor pe post de semnătură”, a declarat Andrew Gardner de la Amnesty.
Nu este pentru prima dată când guvernul turc a expulzat refugiaţi sirieni în ţara lor. În 2013, sute de sirieni, care au fost închişi într-o tabără de refugiaţi din provincia sud-estică Sanliurfa, au fost întorşi cu forţa în Siria.
Războiul civil din Siria a început în 2011 ca o revoltă populară împotriva guvernului Assad, dar ulterior s-a transformat într-un conflict între mai multe tabere care a implicat armata guvernamentală, forţele opoziţiei, militanţii Statului Islamic, luptători kurzi şi alte grupuri rebele.
După mai mult de 4 ani de lupte şi vărsare de sânge, peste 250.000 de oameni au murit şi milioane de oameni au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele şi să se refugieze în alte zone din ţară sau în alte ţări. ONU susţine că aproximativ 12,2 milioane de oameni, inclusiv 5,6 milioane de copii, au nevoie urgentă de asistenţă umanitară.