Sloganul electoral al lui Putin spune tot: "Frontierele Rusiei nu se termină nicăieri"

Panou electoral pentru Putin, cu citatul "Frontierele Rusiei nu se termină nicăieri" (Screenshot - X - Steve Rosenberg)
D.B.
19.01.2024

Un jurnalist BBC a distribuit un slogan electoral din Rusia care sună ameninţător, cu două luni înainte ca Vladimir Putin să meargă la urne pentru un al cincilea mandat record, potrivit Yahoo News.

Steve Rosenberg, editorul BBC pentru Rusia, a postat pe X o fotografie a unui panou electoral cu citatul "Frontierele Rusiei nu se termină nicăieri". Deşi este uşor de citit mesajul ca parte a unei poziţii expansioniste agresive din cadrul campaniei preşedintelui rus, mai ales în contextul războiului în curs de desfăşurare din Ucraina, istoria frazei are o semnificaţie diferită pentru Putin.

Întrebat anul trecut cu privire la slogan şi despre ce a vrut să spună prin această frază, el a menţionat că, deşi Rusia este cea mai mare ţară din lume ca suprafaţă, acest lucru este valabil şi la un "nivel civilizaţional", afirmând: "Compatrioţii noştri trăiesc în jurul lumii în număr mare; lumea rusă are un caracter global: rusa este una dintre limbile oficiale ale ONU".

Citiți și Dictatorul Lukaşenko dă o lege prin care îşi acordă imunitate pe viaţă împotriva urmăririi penale

"Vorbind serios, din punct de vedere civilizaţional, Rusia nu are graniţe, dar nici alte civilizaţii nu au", a continuat el, adăugând:

"Civilizaţiile se suprapun şi interacţionează unele cu altele şi este minunat când interacţiunea lor este naturală şi prietenoasă, având ca scop consolidarea acestui echilibru".

Preşedintele rus a direcţionat apoi conversaţia spre războiul din Ucraina, afirmând că civilizaţia se referă în primul rând la oameni, şi a menţionat: "Acţiunile noastre în Donbas, în primul rând, sunt dictate de necesitatea de a proteja oamenii. Acesta este scopul de bază al acţiunilor noastre". "Ne apărăm tradiţiile, cultura şi poporul nostru", a mai spus el.

Citiți și Procuror rus cere o pedeapsă mare cu închisoarea în cazul naţionalistului Ghirkin, critic dur al lui Putin

Când sunt alegerile din Rusia?

Alegerile prezidenţiale din Rusia se vor desfăşura pe parcursul a trei zile, în perioada 15-17 martie, iar câştigătorul va fi învestit în luna mai. Votul va avea loc şi în zonele din Ucraina pe care Rusia le-a ocupat, în ciuda condamnării internaţionale.

Aproximativ 110 milioane de oameni au drept de vot în Rusia, deşi în jur de 70-80 de milioane de persoane votează de obicei. Prezenţa la vot în 2018 a fost de 67,5%.

Citiți și Dictatorul Lukaşenko dă o lege prin care îşi acordă imunitate pe viaţă împotriva urmăririi penale

De cât timp este Putin preşedinte?

Putin este cel mai longeviv lider rus de la Iosif Stalin încoace. El a devenit preşedinte interimar al Rusiei la data de 31 decembrie 1999, după ce preşedintele Boris Elţîn şi-a dat demisia. Constituţia Rusiei prevedea iniţial că o persoană nu poate avea decât două mandate consecutive de preşedinte.

Putin a fost preşedinte până în 2008, înainte de a face schimb de locuri cu prim-ministrul său, Dmitri Medvedev, care a preluat funcţia supremă între 2008 şi 2012. În ciuda faptului că Medvedev a fost, din punct de vedere tehnic, preşedinte, s-a considerat că în timpul mandatului său, Putin a fost cel care a condus ţara.

Citiți și Kremlinul n-a stat pe gânduri: Fosta jurnalistă care voia să-i ia locul lui Putin a primit interdicţie să candideze

Sub conducerea lui Putin, Constituţia Rusiei a fost modificată de mai multe ori, făcând ca mandatele prezidenţiale să fie de şase ani, în loc de patru, şi permiţându-i efectiv să candideze pentru încă două mandate după 2024.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor