Comanda pentru furtul tezaurului dacic de la Muzeul Drents ar fi provenit din lumea interlopă din România

Muzeul Drents şi coiful getic de la Coţofeneşti (© ANP/HH, Drents Museum)
Redacţia
22.05.2025

Parchetul General olandez a confirmat că investighează dacă ordinul pentru furtul obiectelor de tezaur dacic expuse la Muzeul Drents a venit din România, informează publicaţia NOS.

Săptămâna trecută, o echipă de anchetatori români s-a aflat în Olanda pentru a ajuta Poliţia olandeză în anchetă, afirmă publicaţia citată.

RTL Nieuws a raportat miercuri dimineaţă că poliţia are indicii solide potrivit cărora clientul trebuie căutat în lumea interlopă din România. Această persoană sau acest grup ar fi vrut să folosească valorosul coif şi brăţările de aur furate ca monedă de schimb pentru a ţine un infractor român departe de închisoare sau pentru a obţine o reducere a pedepsei pentru acesta.

Surse din mediul infracţional şi din jurul anchetei poliţiei au menţionat că acest client a contactat membri ai clubului interzis de motociclişti Hardliners, care, la rândul lor, i-au recrutat pe autorii jafului.

De asemenea, se spune că poliţia menţine deschise şi alte linii de anchetă, dar presupune din ce în ce mai mult că cel care a dat ordinul ca tezaurul să fie furat a fost un client român. Parchetul olandez nu a dorit să comenteze „sugestiile şi acuzaţiile”.

Nu sunt topite

Dacă scenariul este corect, coiful dacic vechi de 2500 de ani este probabil încă intact, scrie RTL Nieuws.

„Există tot mai multe indicii că coiful nu a fost topit. Este probabil undeva în apropiere de Heerhugowaard, înfăşurat într-un prosop”, au auzit redactorii de la o sursă apropiată anchetei poliţiei.

Poliţia a ajuns curând în Heerhugowaard în cadrul anchetei. Şapte suspecţi au fost arestaţi în timpul unor percheziţii la locuinţe şi spaţii de depozitare. Ministerul Public a declarat la începutul acestei luni că dispune de o abundenţă de dovezi împotriva suspecţilor. O sursă din circuitul penal a declarat că autorilor li s-au promis 15.000 de euro de persoană.

Dinamica furtului

Hoţi au folosit o bombă artizanală cu artificii pentru a sparge o uşă a Muzeului Drents în noaptea dintre 24 şi 25 ianuarie, acolo unde era expusă expoziţia „Dacia, imperiul aurului şi argintului”.

Potrivit relatărilor, în doar patru minute, hoţii au spart două vitrine cu ciocane mari şi au fugit cu coiful de la Coţofeneşti şi trei brăţări de aur, având o valoare totală asigurată de 5,8 milioane de euro. Un detaliu remarcabil: în timpul jafului, autorii au scăpat o dată coiful pe jos.

Banda de motociclişti Hardliners, formată în închisoare

Clubul de motociclişti Hardliners a fost fondat în 2019 în închisoarea din Zaanstad de membri ai clubului Hells Angels, interzis de autorităţi. De-a lungul anilor, membrii acestui club au fost condamnaţi pentru diverse infracţiuni, precum şantaj, incendiere şi agresiuni.

Liderul Hardliners, Lysander de R., este încarcerat din 2018, fiind suspectat că ar conduce o organizaţie criminală. În martie 2024, clubul a fost interzis de instanţă.

Poliţia a mobilizat rapid toate resursele pentru a recupera patrimoniul românesc. Ancheta s-a concentrat imediat pe Heerhugowaard, în nordul Olandei, şi împrejurimi. Poliţiştii au percheziţionat locuinţe şi spaţii de depozitare şi au arestat şapte suspecţi, printre care Douglas W. (36 ani), Bernhard Z. (35 ani) şi Jan B. (20 ani).

Poliţişti sub acoperire au încercat să recupereze coiful

Înainte de arestarea lui Jan B., poliţia a lansat o operaţiune sub acoperire. Agenţi s-au dat drept reprezentanţi ai unor cumpărători străini interesaţi de coiful românesc. Au oferit 400.000 de euro, sumă pe care B. ar fi refuzat-o. După eşecul operaţiunii, B. a fost arestat.

Recrutaţi prin intermediul Hardliners

Fotografiile suspecţilor Douglas W. şi Bernhard Z. au fost distribuite de poliţie. Surse bine informate susţin că aceşti bărbaţi ar fi fost recrutaţi prin intermediul bandei Hardliners, interzise de instanţă.

„Li s-a promis câte 15.000 de euro de persoană”, a declarat o sursă din lumea interlopă.

Unul dintre suspecţi ar fi fost prospect, adică membru aspirant al Hardliners.

Ordinul ar fi venit din România

Potrivit surselor RTL Nieuws, ordinul pentru furtul de artă ar fi venit din România. Comorile dacice ar fi fost furate la comanda unui infractor important, care încearcă să evite o condamnare la închisoare. Acesta ar intenţiona să returneze coiful şi brăţările în schimbul unei reduceri sau anulări a pedepsei. RTL Nieuws nu a putut afla identitatea acestui infractor.

Deşi poliţia ia în calcul şi alte piste, „interesul faţă de un comanditar român creşte”, afirmă o sursă apropiată anchetei. Parchetul olandez (OM) nu a dorit să comenteze: „Nu avem nimic de spus în legătură cu întrebarea dacă a existat un comanditar. Sugestiile şi afirmaţiile dumneavoastră, bazate pe surse, vă aparţin.” OM nu răspunde nici la întrebări privind implicarea bandei Hardliners.

Artă în schimbul reducerii pedepsei

Potrivit unei surse, parchetul îşi păstrează în mod deliberat discreţia: „Este un caz extrem de sensibil. Dacă Olanda ar menţiona un comanditar român, s-ar declanşa imediat o criză diplomatică.”

Nu este neobişnuit ca opere de artă să fie folosite în schimbul unor pedepse mai blânde. De exemplu, două tablouri de Van Gogh furate în 2003 de la Muzeul Van Gogh au fost descoperite într-o cameră ascunsă aparţinând traficantului de droguri italian Raffaele Imperiale, care a colaborat cu autorităţile în schimbul unei reduceri a pedepsei. De curând, s-a aflat că un Frans Hals furat în urmă cu cinci ani ar fi ajuns în posesia criminalului belgian Flor B.

Reacţia avocaţilor

„Este o informaţie nouă pentru mine şi clientul meu. Clientul nu se recunoaşte în această versiune. Nu comentăm mai mult momentan. Preferăm să discutăm conţinutul cazului în instanţă”, a declarat Dennis Vlielander, avocatul lui Douglas W., referindu-se la informaţiile RTL despre implicarea bandei Hardliners şi a unui comanditar român.

Micha Jonge Vos, avocatul lui Bernhard Z., a declarat scurt: „O voi asculta cu interes, dar nu voi comenta.”

Avocaţii Hardliners şi ai lui Jan B. nu au putut fi contactaţi la timp de RTL Nieuws. Un răspuns ar putea veni ulterior.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor