Procuror rus cere o pedeapsă mare cu închisoarea în cazul naţionalistului Ghirkin, critic dur al lui Putin

Igor Strelkov (Youtube - captură ecran)
D.B.
19.01.2024

Un procuror de stat rus a cerut unui tribunal din Moscova, joi, să îl încarcereze pentru aproape cinci ani pe Igor Ghirkin, alias Strelkov, un naţionalist proeminent, care îl acuză pe preşedintele Vladimir Putin şi pe şefii armatei că nu au acţionat în războiul din Ucraina destul de eficient, informează Reuters.

Ghirkin, care este considerat în Occident un criminal de război pentru doborârea în 2014 a unui avion de pasageri deasupra estului Ucrainei, este acuzat de procurori de incitare la extremism, lucru pe care el îl neagă.

Cazul său este urmărit îndeaproape ca un indiciu al măsurii în care Kremlinul va tolera criticile agresive privind războiul pe care îl duce în Ucraina, dar numit "operaţiune militară specială".

Citiți și Naţionalistul rus pro-război Gîrkin, nominalizat la preşedinţie de un grup de iniţiativă. Nu s-a prezentat notarul

Tribunalul din Moscova care a judecat cazul lui Strelkov a declarat, joi, că procurorul general a cerut ca Girkin să fie închis timp de patru ani şi 11 luni într-o colonie penitenciară şi să i se interzică timp de trei ani utilizarea internetului.

Un verdict în acest caz este aşteptat pe 25 ianuarie.

Ghirkin, în vârstă de 53 de ani, care şi-a exprimat public intenţia de a candida împotriva lui Putin la viitoarele alegeri prezidenţiale, a fost arestat preventiv în luna iulie a anului trecut.

Citiți și Strelkov, din închisoare: Regimul lui Putin este aproape de colaps şi nu mai poate fi salvat

În luna mai, el şi alte persoane înfiinţaseră "Clubul Patrioţilor Furioşi" pentru a salva Rusia de ceea ce el spunea că este pericolul unor tulburări sistemice din cauza eşecurilor militare din Ucraina şi pentru a-i succeda în cele din urmă lui Putin.

Într-una dintre cele mai directe tirade ale sale, într-o postare din 18 iulie pe canalul său oficial Telegram, urmărită de peste 760.000 de persoane, Ghirkin i-a adresat lui Putin insulte personale şi l-a îndemnat să transmită puterea "cuiva cu adevărat capabil şi responsabil".

Fost ofiţer al serviciului de securitate rus FSB şi comandant pe câmpul de luptă, Ghirkin a ajutat Rusia să anexeze Crimeea în 2014 şi, la scurt timp după aceea, să organizeze miliţii pro-ruse care au smuls o parte din estul Ucrainei de sub controlul Kievului - evenimente care au dat startul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Citiți și Fost lider al militanţilor din Doneţk şi critic pro-război al lui Putin, arestat de Moscova pentru “extremism”

Oficialii ucraineni şi grupurile occidentale pentru drepturile omului l-au acuzat că a comis crime de război acolo, lucru pe care el l-a negat.

Strelkov a fost condamnat la închisoare pe viaţă în contumacie de către un tribunal olandez în 2022 pentru presupusul său rol în doborârea zborului MH17 al Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei în 2014, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 298 de pasageri şi membri ai echipajului. El a negat la momentul respectiv că ar fi comis vreo infracţiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor