Dictatorul Lukaşenko dă o lege prin care îşi acordă imunitate pe viaţă împotriva urmăririi penale

Preşedintele bielorus Alexander Lukaşenko. (Captură Foto)
D.B.
05.01.2024

Preşedintele bielorus, Alexander Lukaşenko, a semnat o nouă lege care îi acordă imunitate pe viaţă împotriva urmăririi penale şi care îi împiedică pe liderii opoziţiei care trăiesc în exil să candideze la viitoarele alegeri prezidenţiale, informează The Guardian.

Potrivit sursei citate, teoretic legea se aplică oricărui fost preşedinte şi membrilor familiei sale, dar în realitate, ea este relevantă doar pentru dictatorul Lukaşenko, care conduce Bielorusia de aproape 30 de ani.

Noua măsură pare să aibă ca scop consolidarea în continuare a puterii lui Lukaşenko şi eliminarea potenţialilor contestatari la următoarele alegeri prezidenţiale din ţară, care ar trebui să aibă loc în 2025.

Legea înăspreşte semnificativ cerinţele pentru candidaţii la preşedinţie şi face imposibilă alegerea liderilor opoziţiei care au fugit în ţările vecine în ultimii ani. Doar cetăţenii din Bielorusia care au locuit permanent în ţară timp de cel puţin 20 de ani şi care nu au avut niciodată un permis de şedere în altă ţară sunt eligibili pentru a candida.

Bielorusia a fost zguduită de proteste în masă în timpul controversatei realegeri a lui Lukaşenko în august 2020 pentru un al şaselea mandat, despre care opoziţia şi Occidentul au afirmat a fi frauduloasă. La acea vreme, autorităţile bieloruse au reţinut peste 35.000 de persoane, dintre care multe au fost torturate în arest sau au părăsit ţara.

Lukaşenko a fost, de asemenea, acuzat de implicare în transferul ilegal de copii din oraşele ocupate de ruşi din Ucraina în Bielorusia.

Potrivit textului noii legi, dacă Lukaşenko va pleca de la putere, "nu va putea fi tras la răspundere pentru acţiunile comise în legătură cu exercitarea atribuţiilor sale prezidenţiale".

De asemenea, legea prevede că preşedintele şi membrii familiei sale vor beneficia de protecţie de stat pe tot parcursul vieţii, de asistenţă medicală şi de asigurări de viaţă şi de sănătate. După demisie, preşedintele va deveni, de asemenea, membru permanent pe viaţă al camerei superioare a parlamentului.

Liderul opoziţiei Sviatlana Tsihanouskaia, care a fugit în Lituania vecină în 2020, a declarat că noua lege este reacţia lui Lukaşenko la "teama de un viitor inevitabil", sugerând că Lukaşenko trebuie să fie îngrijorat de ceea ce i se va întâmpla după ce va părăsi puterea.

"Lukaşenko, care a ruinat destinele a mii de bieloruşi, va fi pedepsit în conformitate cu dreptul internaţional şi nicio imunitate nu îl va proteja împotriva acestui lucru, este doar o chestiune de timp", a declarat Tsikhanouskaia.

Opoziţia politică a ţării cere o anchetă privind dispariţiile politicienilor din opoziţie şi scoaterea copiilor ucraineni din Ucraina.

"Ne vom asigura că dictatorul va fi adus în faţa justiţiei", a declarat Tsikhanouskaia, subliniind că în Bielorusia se află încă aproximativ 1.500 de prizonieri politici după gratii, inclusiv Ales Bialiaţki, laureat al premiului Nobel pentru pace.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor