Nouă lovitură pentru Kremlin: Europarlamentarii aprobă noi tarife la importurile de îngrăşăminte din Rusia

(Olivier Morin / Getty Images)
Redacţia
22.05.2025

Parlamentarii europeni au aprobat joi noi tarife la importurile de îngrăşăminte ruseşti, o măsură menită să reducă sprijinul financiar pentru efortul de război al Moscovei, dar care a stârnit îngrijorare în rândul agricultorilor din UE cu privire la creşterea costurilor, potrivit The Moscow Times.

Mai mult de un sfert din importurile de îngrăşăminte pe baza de azot ale UE provin în prezent din Rusia, cu volume suplimentare din Bielorusia, aliata apropiată a Moscovei. Comisia Europeană doreşte să pună capăt acestei dependenţe.

Parlamentul European a votat 411-100 în favoarea măsurii, care va introduce taxe începând cu luna iulie şi le va creşte treptat până când îngrăşămintele ruseşti vor deveni neviabile din punct de vedere comercial până în 2028.

La trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina, UE trebuie să înceteze finanţarea „maşinii de război ruseşti” şi să reducă dependenţa agricultorilor de îngrăşămintele ruseşti, a declarat deputatul Inese Vaidere, care a iniţiat proiectul de lege.

Legislaţia necesită încă aprobarea formală a statelor membre ale UE, care şi-au exprimat deja sprijinul pentru această măsură.

Cu toate acestea, grupurile agricole avertizează că tarifele ar putea duce la o creştere a costurilor de producţie. Copa-Cogeca, o importantă asociaţie a agricultorilor din UE, a declarat că îngrăşămintele ruseşti au fost cele mai accesibile datorită „logisticii bine stabilite”.

Bruxelles-ul consideră, de asemenea, că tarifele reprezintă o modalitate de a reduce exporturile indirecte de gaz rusesc, deoarece gazul natural este un ingredient-cheie în producţia de îngrăşăminte.

UE speră că măsurile vor stimula producţia internă de îngrăşăminte, o măsură salutată de producătorii europeni.

„Timpul se scurge. Practic, de trei ani solicităm măsuri la nivelul UE”, a declarat Tiffanie Stephani de la Yara, un gigant norvegian în domeniul îngrăşămintelor. Totuşi, aceasta a recunoscut că îngrijorările agricultorilor sunt „mai mult decât legitime”.

Agricultorii din blocul comunitar sunt deja frustraţi de creşterea costurilor, scăderea veniturilor şi concurenţa din partea producătorilor străini mai puţin reglementaţi. Mulţi văd noile tarife ca pe o nouă povară.

Copa-Cogeca a avertizat că măsura ar putea fi „potenţial devastatoare” şi a declarat: „Fermierii europeni nu trebuie să devină victime colaterale”.

În Berloz, Belgia, producătorul de cereale şi sfeclă de zahăr Amaury Poncelet a declarat că are impresia că UE pedepseşte sectorul agricol.

„Pierdem bani din cauza acestor decizii europene care ne tratează ca pe nişte pioni care nu contează”, a declarat Poncelet, care cumpără îngrăşăminte pe bază de azot de la un comerciant din Ghent, fără a cunoaşte originea acestora.

Pentru a reduce presiunea, UE a sugerat eliminarea taxelor la importurile din ţări precum Africa de Nord, Asia Centrală, Statele Unite, Trinidad şi Tobago, precum şi Nigeria, în caz de şocuri ale preţurilor.

Stephani de la Yara a estimat că noile tarife ar putea creşte preţurile îngrăşămintelor cu 5 până la 10 USD pe tonă metrică din cauza costurilor logistice mai mari. În prezent, îngrăşămintele azotate se vând cu aproximativ 400 USD pe tonă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor