Situaţia din estul Ucrainei se deteriorează: OSCE

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare din Europa (OSCE) a declarat că situaţia din estul tulburat al Ucrainei se deteriorează, cerând ca părţile implicate în conflict să manifeste cumpătare.
Soldaţi ucraineni stau de pază la un punct de control în Sloviansk. (Captură Foto)
Andrei Popescu
14.01.2015

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare din Europa (OSCE) a declarat că situaţia din estul tulburat al Ucrainei se deteriorează, cerând ca părţile implicate în conflict să manifeste cumpătare.

Eurtugrul Apakan, şeful Misiunii Speciale de Monitorizare a Ucrainei din cadrul OSCE, a făcut aceste remarci în cadrul unei declaraţii postate marţi pe website-ul oficial al organizaţiei.

Apakan a adăugat că în ultimele peste 24 de ore situaţia din estul Ucrainei, unde trupele guvernamentale se luptă cu separatiştii pro-ruşi, “s-a deteriorat rapid, în special în apropiere de aeroportul din Doneţk.”

De asemenea, Apakan a făcut apel la o “implementare imediată şi completă a acordului de încetare a focului şi la detensionarea situaţiei”, încurajând ambele părţi să coopereze cu OSCE şi să îmbunătăţească implementarea unui acord de pace semnat în septembrie 2014 în Minsk.

Şeful misiunii OSCE a mai declarat că au existat rapoarte privind provocarea de noi victime civile în regiunea instabilă.

Atât armata ucraineană cât şi forţele pro-ruse au încălcat de mai multe ori acordul de încetare a focului. Ambele tabere s-au acuzat reciproc deseori de lansarea de rachete şi desfăşurarea de atacuri, în care au murit şi soldaţi şi civili.

Conflictul ucrainean şi tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-au produs la începutul anului trecut după ce liderul rus s-a opus încheierii Acordului de liber schimb cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a fentat în ultimul moment. Mişcarea sa a declanşat proteste de stradă, înnăbuşite prin violenţă de jandarmii ucraineni, care au generat proteste ample pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri care au legitimizat parcursul european pe care poporul ucrainean îl doreşte.

Rusia lui Putin, pe de altă parte, a ales să sprijine secesioniştii din est şi să anexeze Crimeea, lucru ce a atras o serie de sancţiuni occidentale. Kievul şi aliaţii săi vestici declară că Rusia a ajutat separatiştii din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu luptători, acuzaţie care este negată de Kremlin în ciuda dovezilor pe care Occidentul susţine că le are.

Conform datelor oferite de ONU, până în prezent peste 4.700 de oameni au fost ucişi în acest conflict.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor