Trump conturează politica externă: “America pe primul loc”
alte articole
Într-un discurs important despre politica externă, candidatul prezidenţial republican Donald Trump a promis miercuri că va plasa interesele Americii pe primul loc, susţinând că obiectivul SUA va fi acela de a aduce “pace şi prosperitate, nu război şi distrugere”.
"America pe primul loc va fi tema majoră şi principală a administraţiei mele”, a declarat Trump unei mici mulţimi de persoane din elita conservatoare a Washingtonului. În plus, el a promis că va aduce oameni noi pentru a înlocui personalul “ruginit” însărcinat cu politica externă.
Mesajul său central a fost acela că numai o ţară prosperă şi-ar putea exercita influenţa pe scena internaţională, adăugând că SUA are multe probleme interne.
În condiţiile în care miliardarul american se apropie tot mai mult de obţinerea nominalizării republicane pentru prezidenţialele din această toamnă, el urmăreşte să îşi consolideze acreditările pentru politica externă şi în afara campaniei electorale, unde comentariile exagerate au atras critici din partea cercurilor politicii externe.
Trump şi-a dedicat mult timp criticându-l pe preşedintele Barack Obama pentru politica externă fără “nicio viziune” şi fără “niciun scop”, care i-ar fi făcut pe aliaţii SUA să îşi piardă încrederea şi pe adversari să nu mai respecte SUA.
În plus, el i-a criticat şi pe unii membri ai Partidului Republican pentru înlocuirea logicii “cu prostia şi aroganţa, care au dus la o serie de dezastre în privinţa politicii externe”, citând războiul din Irak ca un exemplu principal.
Stabilitatea în Orientul Mijlociu
Trump a susţinut că în Orientul Mijlociu prioritatea sa va fi înfrângerea Islamului radical şi promovarea stabilităţii regionale, şi nu promovarea unei democraţii eşuate şi unor proiecte pentru schimbări de regimuri.
“SUA a făcut ca Orientul Mijlociu să fie mai instabil şi mai haotic ca înainte”, a declarat Trump.
Înfrângerea grupului jihadist Daesh prin colaborarea cu aliaţii din lumea musulmană va fi un element cheie al strategiei sale, a declarat Trump, avertizând în acelaşi timp că aliaţii “trebuie să fie buni cu noi” şi că SUA va fi generoasă “doar cu cei care se dovedesc a fi într-adevăr prieteni”.
Trump a declarat că aliaţii SUA din Europa şi Asia trebuie, de asemenea, să contribuie financiar la proiectele de apărare în loc să se bazeze doar pe SUA. “Aceşti aliaţi trebuie să dorească să îşi acopere partea [financiară] sau va trebui să îi lăsăm să se apere singuri”, a precizat miliardarul.
Aceste comentarii au declanşat controverse în Europa şi Asia.
În momentul ocupării Biroului Oval, el a declarat că va organiza summituri cu NATO şi aliaţii asiatici pentru a discuta despre contribuţiile financiare şi restructurarea priorităţilor, precum şi despre îndepărtarea de conceptele perioadei Războiului Rece şi apropierea de noi zone precum migraţie şi lupta împotriva terorismului.
În contextul unor relaţii SUA-Rusia foarte tensionate în privinţa Siriei, Ucrainei şi a altor chestiuni, Trump a susţinut că se va îndepărta de poziţia agresivă împotriva Moscovei şi va fi capabil să remedieze relaţiile cu Kremlinul, care sunt bazate pe interese reciproce.
În plus, Trump a declarat că este sceptic în privinţa globalizării şi a erodării statului naţional, în special în privinţa acordurilor comerciale.