Rusia şi China urmăresc să creeze un imperiu unit al comerţului cu aur
alte articole
Banca Rusiei şi Banca Populară a Chinei doresc să creeze o platformă comună care va uni comerţul cu aur desfăşurat de cei mai mari doi cumpărători de aur din lume.
“Ţările BRICS sunt economii mari cu rezerve masive de aur şi cu un volum impresionant de producţie şi consum al acestui metal preţios. În China, comerţul cu aur este desfăşurat în Shanghai, în timp ce în cazul Rusiei este desfăşurat în Moscova. Ideea noastră este aceea de a crea o legătură între cele două oraşe pentru a amplifica comerţul dintre cele două pieţe”, a declarat prim viceguvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Serghei Şveţov, pentru agenţia de ştiri TASS.
China este cel mai mare producător de aur al lumii. Oficial anul trecut a produs 490 de tone de aur. Rusia este cel de-al treilea producător, după Australia, cu aproximativ 295 de tone în anul trecut. În general, cele două ţări acoperă aproximativ 25% din producţia globală de aur.
În acelaşi timp, băncile centrale ale Rusiei şi Chinei sunt cei mai mari cumpărători de aur ai lumii. De la sfârşitul anului 2008, rezervele de aur ale Chinei aproape că s-au triplat, de la 600 la 1.762 de tone - cel puţin oficial. Neoficial, China a cumpărat aur masiv în anii 2013, 2014 şi 2015 unii analişti considerând că în cei trei ani a achiziţionat o cantitate şocantă de peste cinci mii de tone, întrecând SUA.
Banca Centrală a Rusiei a cumpărat 356.000 uncii de aur (10 tone) în luna februarie, devenind cel mai mare cumpărător oficial al metalului preţios în rândul băncilor centrale ale lumii, a raportat ziarul Vedomosti, citând date ale Fondului Monetar Internaţional. În prezent, Rusia are oficial 1.415 tone de aur.